„Ki
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 40. epizód

23/06/2024 15:00

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

A Hangosfilm – Mozgóképizmus legutóbbi adásában továbbra is a 20. század eleji Indiában jártunk. Részleteiben vizsgáltuk az előző héten említett szipoly lázadást. Rudyard Kipling A dzsungel könyve című regényét, illetve az abból készült animációs filmet használtuk, hogy bemutassuk a britek Indiához való viszonyát.

2024. június 22. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. június 22., szombat 13:30)
26:10
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Mint mindig, az adott területhez és korszakhoz választott átfogó művet, ez esetben a Gandhi című életrajzi filmet hagyjuk a több epizódos elemzés végére.

Mindaddig Paár Ádám történész-politológus újabb és újabb alkotásokat hozva példaként vizsgálja a terület sajátosságait. Az előző adásban az ázsiai ország vallási felosztottságát vázolta, amivel eljutottunk a britek megjelenésével kialakult feszültséghez, és a szipoly felkeléshez. Valamint filmes illusztrációnak a Gazemberek című drámát használtuk.

A 40. részben egy örök klasszikust vettünk elő, és fájó szívvel, de más megvilágításba helyezve vizsgáltuk. A dzsungel könyve regény formában, élőszereplős, majd animációs filmként, később pedig a színpadokat is meghódítva jutott el minden nemzedékhez.

 
A 2016-os Dzsungel könyve-film részlete
Youtube
 

A gyerekek számára ez csupán az állatokról szóló néha szívfacsaró, néha reményteli történet. Azonban mai szemmel és felnőtt fejjel egészen mást olvashatunk ki belőle. Olyasmit, amit talán nem akartunk tudni. A szerző britként felsőbbrendűnek érezte magát, és ezen a szűrőn keresztül meséli el fikciós történetét, kapcsolódó személyes benyomásait az indiai életről, és az ott élő emberekről.

Erről is beszélt Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa a 40. részben.

Némi szünet után, három hét múlva, július 13-án folytatjuk az indiai liberalizmus megjelenésének vizsgálatát. Paár Ádám történész-politológus akkor a 20. század eleji brit bejövetel hatásairól, az indiaiak megváltozott életmódjáról is beszél, valamint a szocializmus akkori térnyeréséről a Gandhi című életrajzi filmet is alapul véve.

A beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2024. június 22., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes