„Ki
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 38. epizód

12/06/2024 15:33

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Mozgóképizmus legutóbbi adásában magunk mögött hagyva Doktor Zsivágó fagyos Oroszországát, tovább haladtunk kelet felé. Egészen pontosan Indiába vezetett az utunk. Megvizsgáltuk, hogy ott miként jelent meg a liberalizmus, és hogyan idomult a terület sajátosságaihoz a 19. század végén.

2024. június 08. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. június 08., szombat 13:30)
24:40
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Több filmalkotást is segítségül hívtunk, hogy Ázsiának ezt a részét az említett korszakban könnyebben tudjuk bemutatni. Paár Ádám történész-politológus a legfontosabb illusztrációnak a Gandhi című életrajzi történetet választotta, amely valóban komplex módon mutatja be, milyen hatással volt Indiára a britek megjelenése.

Mielőtt azonban a film elemzésébe kezdtünk volna, még végeztünk némi környezettanulmányt. Amit megszokhattak már a műsor hallgatói.

Ahogy azt is, hogy időben, és persze földrajzilag haladva, egy-egy ponton összefoglaljuk, hogy a liberalizmus fejlődésének éppen mely fázisánál tart.

 
A Gandhi című film címszereplője, Ben Kingsley A kép forás: YouTube
 


A 38. részben a korabeli állapotának megismeréséhez Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa a beszélgetés elején általánosságban mutatta be az eszme alapjait. Annak mentén vizsgálódott, hogy vajon napjainkban mennyire látja tisztán a liberalizmus adottságait az átlag polgár.

A történész először arra a felvetésre reagált, hogy vajon túl nagy szigort képvisel-e a nézet azzal, hogy jogokat biztosít, de cserébe a kötelezettségek betartását várja el. Úgy gondolja, hogy ezt sokszor rossznéven veszik az emberek, vagy nem tartják jogosnak. Éppen ezért előfordulhat, hogy az eszme nem kelt szimpátiát. Azonban, ha az alkalmazkodik az adott terület sajátosságaihoz, akkor működő képes maradhat, az irányelvei betartatásával együtt is.

A beszélgetés során a 80 nap alatt a Föld körül című regény, illetve annak egy adaptációja is szóba került, néhány kifejezetten indiai szokás, hagyomány bemutatásához.

Az alapmű azonban a Gandhi című film, amely rámutat arra, hogy mely vallási vezető, és konkrétan mely vallás nézeteivel azonosulva alkotja meg a címszereplő erőszakmentességen alapuló politikáját.

A következő adásban Paár Ádám történész-politológus folytatja India kulturális és vallási alapjainak ábrázolását. A terület 19. század végi sajátosságai vagy ismeretlenek jobbára még ma is, vagy nem pontos a tudásunk a rájuk telepedett sztereotípiák miatt. A Gandhi című film mellett példaként szolgál az Indiana Jones-franchise egyik darabja is, egy vallással kapcsolatos legenda okán. 

A beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2024. június 08., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes