„Zajlik
Reggeli gyors

Litresits: A Kúria eljárásjogilag hibás döntést hozott

10/07/2024 16:34

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A Kúria döntése törvénytelen a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálása ügyében, véli Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság szocialisták által delegálta tagja. Szerinte nincs olyan eljárásjogi lehetőség választási eljárásban, hogy az NVB végezze el a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálását. Az ügyvéd arról is beszélt, hogy az általa képviselt Pécsi Stop című lap másodfokon is pert nyert Orbán Viktor ellen, aki az osztrák Spar-vezér interjújának szemlézése miatt több más lapot is beperelt. Furcsállja, hogy az ugyanebben az ügyben Orbán Klubrádió ellen indított sajtóhelyreigazítási perének másodfokú tárgyalását őszre tették.

2024. július 10. Reggeli gyors - részlet 24.07.10. Litresits András
06:53
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, elrendelte a Kúria a főpolgármester-választáson leadott összes szavazat újraszámolását. A Kúria oldalán közzétett határozat szerint elrendelik a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat Nemzeti Választási Bizottság általi átvizsgálását, és újraszámolását, valamint a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását. A döntéssel kapcsolatban azonban többen felvetették, hogy nem volt jogszerű.

„Több tagtársammal együtt azon a véleményen vagyok, hogy a Kúria eljárásjogilag hibás, vagyis törvénytelen döntést hozott” – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Litresits András ügyvéd, a Nemzeti Választási Bizottság MSZP által delegált tagja. Szerinte ugyanis a választási törvény nagyon egyszerűen működik. Egyrészt alapvetően háromnapos határidőket szab meg, másrészt a bíróságnak két eljárásjogi lehetőséget biztosít: egy választási bizottság döntését helybenhagyhatja, vagy részben, egészében megváltoztathatja. „De azt, amit most csinált a Kúria, hogy gyakorlatilag a forró krumplit visszadobta ránk, hogy a Nemzeti Választási Bizottság végezze el az újraszámlálást, ilyen eljárásjogi lehetőség választási eljárásban nincs” – foglalta össze. Hozzátette, más közigazgatási, polgári perekben ez előfordulhat, az például teljesen természetes, ha a bíróság a földhivatalt új eljárásra utasítja, de választási bizottság esetében ilyen eljárásjogi lehetőség nem volt.

 
Karácsony Gergely, Vitézy Dávid
 
Forrás: Partizán / YouTube
 

"Olybá tűnik, hogy elvitték nyaralni a Klubrádió ügyét a bírók"

A beszélgetés második felében a Pécsi Ítélőtábla június végi, másodfokú, jogerős ítéletéről beszéltek. Eszerint Orbán Viktor miniszterelnök megalapozatlanul támadta meg a Pécsi Törvényszék elsőfokú ítéletét, amely a Pécsi Stopnak adott igazat Hans Reisch, az ausztriai Spar-anyavállalat vezérigazgatójának Orbán vejét érintő sajtónyilatkozatának szemlézése ügyében. A bíróság megint arra jutott,  a pécsi lapban jogszerűen jelent meg, hogy „Hans Reisch közölte: Orbán Viktor már kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessen a magyar leányvállalatba”. A perben a Pécsi Stopot képviselő ügyvéd elmondta, az ítélőtábla tárgyalás nélkül, az iratok alapján hozta meg a másodfokú döntést. Mint mondta, már az elsőfokú bíróság is kiemelte ítéletében, hogy egyetért a védelem érvelésével, miszerint a miniszterelnök a Kormányzati Tájékoztatási Központon keresztül gyakorlatilag olyan, a nyilvánosságban reagálni képes "hadsereggel" rendelkezik, hogy bármit bármikor bármilyen módon tud állítani vagy cáfolni. "Azt gondolom, Magyarországon különösebben senkinek nem kell bemutatni senkinek, hogyan működik a kormányzati gépezet."

Litresits ezzel kapcsolatban megjegyezte, következetes és jó döntésnek tartja az ítéletet, és bízik abban, hogy a Klubrádió esetében hasonló döntést hoz a Fővárosi Ítélőtábla ősszel. Míg Orbán más médiumokkal szemben sorra bukja el a pereket, sőt a 444.hu-val szemben elállt a keresettől, a Klubrádióval szemben első fokon nyert – ami ellen a rádió fellebbezett. Litresits egyúttal furcsállja, hogy miután sajtóperekben soron kívül kell eljárni, és ha valaki benyújt egy keresetlevelet, akkor a tárgyalást 15 napon belül ki kell tűzni, és ez másodfokon is irányadó kellene, hogy legyen, ehhez képest a Klubrádió esetében „olybá tűnik, hogy elvitték nyaralni az ügyet a bírók”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Litresits Andrással
2024.07.10., szerda 8:53
Riporter: Para-Kovács Imre