„Zajlik
Megbeszéljük...

Törvényen kívüli folyamatként fog lezajlani az érvényes szavazatok újraszámlálása – mondta a választási szakértő

8/07/2024 18:17

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatok újraszámlálását elrendelheti az Alkotmánybíróságnak, azonban a megvalósítás jogi lebonyolítási alapja nincs megjelölve – mondta Tóth Zoltán. A választási szakértő arról beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy egy törvényen kívüli folyamatról van szó, amelyben a végrehajtó felek egymásra fognak mutogatni a szabályozási kérdésekben.

2024. július 08. Megbeszéljük-részlet (2024.07.08.) Tóth Zoltán
09:41
00:00

Az Alkotmánybíróság egy alkotmányjogi panasz kapcsán új eljárásra utasítja a Kúriát a főpolgármester-választás kapcsán. A Kúria vasárnapi döntésének értelmében pedig újra kell számolni a héten a jelöltekre leadott érvényes szavazatokat. Tóth Zoltán választási szakértő szerint azonban a Kúria minden jogi megkötés nélkül utasítja újraszámlálásra a Nemzeti Választási Bizottságot, ami nem is maga végzi el ezt, hanem bevonja a kerületeket. 

Az újraszámlálás elrendelésére van felhatalmazása a Alkotmánybíróságnak, de a megvalósítás jogi lebonyolítási alapja nincs megjelölve – tette hozzá. A jogi szabályozás kiötlését a végrehajtó szervezetekre bízzák rá, akik egymásra mutogatnak, hogy ki alkossa meg azt – mondta a választási szakértő.

"Hogy létezik az, hogy egy Alkotmánybíróság, egy Kúria és egy Nemzeti Választási Bizottság nem tudja, hogy ez minden jogi alapot nélkülöz. Tehát itt egy törvényen kívüli folyamatról van szó, tehát törvény által nem szabályozott kérdésekben egymást hatalmazzák fel erre, hogy »na, akkor mondjátok meg, hogy ti, hogy mi a szabály«" – fogalmazott Tóth Zoltán.

Ugyanakkor, az alkotmányjogi panasz alapján elindított újraszámlálás kapcsán felmerül a kérdés, hogy a most születő eredményt is meg lehet-e majd támadni. Tóth Zoltán szerint bár a Alkotmánybíróság kizárta, hogy az ő döntése ellen bárhová is panasszal lehessen fordulni, ugyanakkor a helyi választási bizottság, a Kúria, a Fővárosi Választási Bizottság vagy a  Nemzeti Választási Bizottság esetleges megismételt döntését nem zárja ki. 

"Jogbizonytalanság van, nincs rá szabály, és senkinek nem volt bátorsága, hogy ezt a saját hatókörébe fölismerje, és ezt megmondja" – fogalmazott a választási szakértő.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Tóth Zoltánnal
2024. július 8., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György