„Zajlik
A lényeg

Újraszámlálás: Vitézy is garanciákat vár

8/07/2024 13:22

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Három pontban foglalta össze, mit vár el.

A Kúria vasárnapi döntésének értelmében  újra kell számolni a héten a főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatokat. Vitézy Dávid szerint azonban szükség van bizonyos garanciális elemekre.

Három pontban foglalta össze Facebookon, hogy mire gondol. Úgy mint:

1. A szavazólapokat tartalmazó urnákat a jogszabályok szerint lezártan őrzik a 23 kerület polgármesteri hivatalaiban a választás óta a kerületi helyi választási irodák. A lezárt urnák felnyitása csak a kellő garanciális elemek mellett történhet: az NVB delegáltak, a sajtó és a három, a szavazólapokon választható főpolgármester-jelölt (Grundtner András, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid) által delegált megfigyelők jelenlétében.

2. Minden kerületben meg kell arról győződnie a nyilvánosságnak és a delegáltaknak, megfigyelőknek egyaránt, hogy kellő biztonsággal kizárható-e, hogy a szavazólapokhoz bárki hozzáférhetett a kerületi polgármesteri hivatalok épületeiben, ahol eddig őrizték azokat.

3. Az újraszámlálások során végig, minden kerületben biztosítani kell a lehető legszélesebb nyilvánosságot; a sajtó és a három főpolgármester-jelölt megfigyelőinek részvételét, ahogy azt is, hogy a megfigyelők esetleges észrevételei és panaszai azonnal jegyzőkönyvezve legyenek az NVB számára.

Karácsony Gergely már korábban jelezte, ő is garanciákat vár, az érvényes szavazatok újraszámolását ő ezek hiányában választási csalásra tett kísérletként értékeli.