„Klubrádió
Esti gyors

Magyar György szerint mégsem most kell ellenzéki államfőjelöltet keresni

22/11/2021 20:41

| Szerző: Klubrádió/szg

Magyar György ügyvéd elmondta, nem tettek le az ellenzéki köztársaságielnök-jelölt kiválasztásáról, továbbra is fontosnak tartják ezt az ügyet, de nem akarják elvenni a fényt a választástól, nem akarják a kampányt akadályozni. Ezért tehát nem beszüntették, hanem felfüggesztették a civil köztársasági elnöki előválasztást.

2021. november 22. Esti gyors / részlet, Magyar György (21.11.22.)
07:19
00:00

Magyar György ügyvédet kérdeztük az Esti gyorsban az utóbbi idők kormányoldali sajtóban megjelent lejáratókampányairól, megfigyeléseiről, amelyek Karácsony Gergely főpolgármestert, Jakab Pétert, a Jobbik elnökét  és Bajnai Gordon volt miniszterelnököt érték.

Azzal kezdte: mindig azoknál az ügyeknél van esély a sikerre, amelyek bizonyíthatóak. Rágalmazásnál, becsületsértésnél nincs közhatalmi segítség, nem ügyészség képviseli a vádat, az adott (köz)szereplőtől függ, hogy lesz-e eljárás. Itt jön be a közszereplő-faktor, mert aki ebbe a körbe tartozik, annak többet kell tűrnie, ezt az Alkotmánybíróság is kimondta. Ennek is van azonban korlátja, ha a közszereplőt az emberi méltóságában sértik, és nem a közszereplésével összefüggésben. 

Valamint azzal kapcsolatban, ahogy ott álltak „lesipuskásként” a bulvárlap fotósai Jakab Péter háza előtt, felmerül a tiltott adatszerzés. Azt mondta: ha nagy nyilvánosság előtt történik és jelentős érdeksérelmet okoz ez a magatartás, akkor a Büntető törvénykönyv egytől öt évig rendeli büntetni. Van másik tényállás is – tette hozzá –, „ezt épp a Fidesz kedvéért hozták be a Btk.-ba”, amikor az emberi méltóság sérelmével összefüggésben, a becsület csorbítására alkalmas tartalmú, hamis vagy hamisított dolgokat hoznak nyilvánosságra, az alapesetben egy, nagy nyilvánosság előtt három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Tehát a jogi tanács az – mondta Magyar György –, hogy tessenek feljelentést tenni és bizonyítani az említett magatartások valamelyikét vagy akár többet.

Azt el tudja képzelni a mai technikával – itt Bajnai Gordon ügyére utalt –, hogy valakit csőbe húznak, odahívnak egy bekamerázott helyiségbe és rögzítik a beszélgetésről készült felvételt a tudta nélkül, majd felhasználják jogellenesen. Nem kell mindig titkosszolgálatokra gondolni, már egy toll is felveszi a beszélgetést – tette hozzá.

Köztársasági elnöki előválasztás

A civil államfőválasztással kapcsolatban arra a kérdésre, hogy ezt a pártok nyomására fújták-e le, Magyar György azt mondta, ők nyilatkozatukban pártok nyomásáról nem beszéltek. Pártokkal egyeztettek, ez tény. Az volt az elképzelés, hogy az embereknek szimpatikus jelölt mutatkozzon be, mondja el az érveit szemben a „133 hős” által megválasztott, a Fidesznek igencsak tetsző személlyel, aki öt évig maradhat, és a jogalkotást is tudja korlátozni. De ezt májusban is meg tudják csinálni.

El lehet fogadni azt az érvet, hogy ugyan ez egy alulról jövő kezdeményezés, amelyre szükség van, és az előválasztás bemutatta, hogy óriási a sikere, de nem akarják elvenni a fényt a választástól, a felkészülésükről, nem akarják a kampányt akadályozni. Mégis nagyon fontosnak tartják, ezért nem beszüntették, hanem felfüggesztették ezt a tervet – összegezte a jogász.

A beszélgetést az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2021. november 22., hétfő 18:35
Műsorvezető: Hardy Mihály