„Klubrádió
Megbeszéljük...

Magyar György: Ha kibírja Dobrev, ne pereljen, inkább nyerjen választást!

27/10/2021 23:18

| Szerző: Klubrádió/szg

Magyar György szerint nincs olyan sok értelme, hogy Dobrev Klára pert indítson a Kossuth rádió Elk*rtukra alapozott állításai miatt, csak annyit érne el, hogy több szó lenne azokról. Szerinte inkább forduljon az irónia fegyveréhez, aztán pedig váltsák le a kormányt. Arról is beszélt, hogy nem ülhet az ellenzék a babérjain, egyáltalán nem mindegy, ki a köztársasági elnök, hiszen fel is oszlathatja a parlamentet. Akár Orbán, Kövér vagy Trócsányi is lehet, velük szemben alternatívát kellene állítani.

2021. október 27. Megbeszéljük / részlet, Magyar György (21.10.27.)
15:22
00:00

Magyar György ügyvédet először arról kérdeztük, hogy jó módszer-e az, amit a DK választott, hogy beperli az úgynevezett közmédiát, mert egy műsorban elismételték az Elk*rtuk című áldokumentumfilm állítását, vagyis azt, hogy szerintük Dobrev Klára döntött „2006-ban az utcán lévő ártatlan emberek szemkilövéséről és megveréséről”.

Ha kibírja, ne pereljen

A jogász azt mondta: akit lehet, lebeszél arról, hogy olyan ügyben hozza működésbe az igazságszolgáltatást, amelyből sok eredmény nem várható. Ez az ügy persze annyiban más, hogy komoly politikai jelentősége van, igyekeznek lejáratni Gyurcsány Ferencet és Dobrev Klárát, ahol csak lehet, de szerinte nem lehet bírósági úton teljeskörű elégtételt szerezni. Az irónia jó megoldás lehet, és „tessék szíves lenni kormányt váltani”, megnyerni a választást – fogalmazott.

Szerinte itt Dobrev Klára részéről indulhatna személyiségi jogi per jó hírnév megsértése miatt, de semmi köze a DK-hoz, mint párthoz, amely a közlemény szerint perelni akar. Azt tanácsolta tehát, hogy a DK biztos ne indítson pert, esetleg a sértett. Aki viszont közszereplő, tehát többet kell tűrnie, mint az átlagembernek. Azt is mondta: Dobrev Klárának nem kell tudomásul vennie ezt a sérelmet, de ha kibírja, ne pereljen. Ugyanis Magyar György megítélése szerint politikai típusú támadásokkal szemben az igazságszolgáltatás eléggé tehetetlen. Ez azért van, mert bár kaphat kártérítést az illető, és lehet helyreigazítási kötelezettség, a per idején is sokszor elhangzik az a hazugság, amely miatt a pert elindította.

Azon humorizált, hogy talán a készítők is elk*rták a filmet, mert Márki-Zay Pétert nem tették bele. Esetleg Kálomista Gábor producer maga is elvállalhatná ezt a szerepet – jegyezte meg.

Egyáltalán nem tét nélküli, hogy ki a köztársasági elnök

A beszélgetés második részében arról volt szó, hogy köztársaságielnök-jelölti előválasztást is szervez a Civil Választási Bizottság. Magyar György elmondta: szükség van a pártoknak legalábbis a politikai és erkölcsi támogatására, arra nem számítanak, hogy anyagilag most hozzá tudnak járulni. „Meg tudjuk mi ezt civilek csinálni”. Úgy tervezik, hogy Mikulásig összegyűjtik a jelöléseket, megszerzik az úgynevezett elfogadó nyilatkozatokat, már most több jelölt megjelent előttük javaslat formájában, és utána, úgy látja, február 24-ig online meg lehet tartani a szavazást.

Felhívta a figyelmet arra, hogy bár sokan azt hiszik, a köztársasági elnöknek kevés a mozgástere, ez nem igaz, igen komoly jogköre van. Például ő dönt arról, hogy melyik frakció vezetőjének ad kormányalakítási megbízást a következő választások után. Ha feltételezzük, hogy a legnagyobb frakciója a Fidesznek lesz, de többsége az ellenzéknek, akkor valószínűleg sikertelen lesz az Orbán Viktor-féle frakció kísérlete; a köztársasági elnök jogköréhez pedig hozzátartozik, hogy ilyen esetben feloszlathatja a parlamentet és 40 napon belül új választást írhat ki. Ha az államfő jóindulatára bízzuk ezt a kérdést, és ő a nemzet egységét testesíti meg, akkor nem aggódik – mondta Magyar György. De ha megválasztják „akár Kövér Lászlót, Orbán urat vagy akár Trócsányi Lászlót, akkor nem vagyok annyira nyugodt” – fogalmazott.

Nagyon nem mindegy, hogy fideszes báb, pártember kerül oda, vagy a demokraták találnak valakit, akit az emberek elfogadnak, és aki tényleg megtestesíti a nemzet egységét, ami az alkotmány szerint feladata – összegezte.

Hozzáfűzte: nem kellene a babérjain ülnie a demokrata ellenzéknek, mondván, nagy siker volt az előválasztás, mert a köztársasági elnököt úgy kiválasztja a jelenlegi parlament a „133 hőssel”, mint a karikacsapás. Ha nem állítanak alternatívát az államfő személyére, az tehát nagyon súlyos közjogi veszélyekkel járhat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2021. október 27., szerda 16:15
Műsorvezető: Bolgár György