„Ki
Reggeli gyors

Magyar Péter friss szelet hozott, a kormányváltás reális esélyével

26/07/2024 05:55

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Ő volt az, aki véget vetett a magyar politika több éves lebénultságának – nemzetközi lapszemle

2024. július 26. Reggeli gyors, részlet (2024.07.26.) Kárpáti János lapszemléje
05:57
00:00

„Az ember, aki megverheti Orbánt” – ezzel a címmel közölt portrécikket Magyar Péterről a Wiener Zeitung című, közszolgálati előírások alapján működő osztrák lap, Florian Bayer tollából.

A felvezetés szerint a 2010 óta kormányzó Orbán Viktor most a saját soraiból kinőtt vetélytárssal néz szembe, akinek az európai parlamenti választáson elért jó eredménye nyomán nem kevesen hisznek abban, hogy át lehet törni az Orbán-rendszert. A bírálók viszont a program hiányára hivatkozva „zsákbamacskáról” beszélnek.

Florian Bayer szerint sok baloldali, illetve liberális „inkább a fogát csikorgatva, mintsem meggyőződésből” támogatja a Tisza Párt vezetőjét, aki „éppúgy konzervatív, és alig marad el populizmusban Orbán mögött, mégis mértékletesebb Orbánnál, valamint Európa-párti”. Az ígéri, hogy véget vet a korrupciónak, és visszahozza a jogállamiságot, ami sokaknak elég ok arra, hogy őt válasszák.

Ami az Ukrajna-politikát illeti, a Wiener Zeitung szerzője kiemeli: miközben Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnál, Hszi Csin-pingnél és Donald Trumpnál tett látogatással kezdte a magyar soros EU-elnökséget, Magyar Péter Ukrajnába utazott, és segélyszállítmányt vitt magával közvetlenül a kijevi gyermekkórház elleni támadás után. Magyar is ellenzi Ukrajna fegyverekkel való támogatását, de Orbánnal ellentétben nem nyomja Ukrajnát abba az irányba, hogy az orosz feltételeknek megfelelően adjon fel saját területeket a békekötés érdekében.

A cikk az előzményeket áttekintve megállapítja: a kegyelmezési ügy és a lemondások nyomán érezte meg Magyar Péter, hogy eljött az ő ideje. Azt hangoztatta, hogy elege lett a kormányzati korrupcióból és hazugságokból, és ezzel „ideget talált el”.

Florian Bayer megszólaltatja Pető Andreát, az immár Bécsben működő CEU politológusát, aki szerint Magyar most Orbánnak a 2010-es évek elején folytatott, sikeres politikáját másolja, vagyis azt az időszakot, amikor Orbán még nem kötődött Oroszország és Kína politikai, illetve gazdasági érdekeihez. Pető szerint Magyar Péter zsákbamacska, amennyiben egyelőre arra törekszik, hogy ne nyújtson támadási felületet Orbán államapparátusának, és ma még senki nem tudja, milyen politikát fog végül valójában követni. Eddigi ismereteink szerint a nézetei nem térnek el jelentős mértékben Orbánétól – vélekedik. Hasonló értékelést ad Soltész Luca Flóra, a lengyelországi Visegrad Insight politikai elemzője: szerinte Magyar maximalizálni akarja a választói bázisát, ezért a támadások elkerülése érdekében a lehető leghomályosabban fogalmaz. Soltész szerint sokan hiányolják ugyan a világos programot, de pillanatnyilag a legtöbb hívének elég az, hogy ő éppenséggel nem Orbán.

Magyar Péter Bolgár György Megbeszéljük
 
Magyar Péter Bolgár György műsorában.
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

A Wiener Zeitung szerint azonban Magyar Péternek ennél erőteljesebben kell majd megszólalnia, hiszen az igazi erőpróba még előtte van: 2026 tavaszán tartják a magyar parlamenti választást. Addig Orbán minden eszközt be fog vetni ellene. Most azonban még ő mutat politikai lendületet. Ő volt az, aki véget vetett a magyar politika több éves lebénultságának. Az eddigi ellenzékkel ellentétben, Magyar friss szelet hozott, a kormányváltás reális esélyével.

Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselő – az Orbán-kormány rendszeres bírálója – a Politico amerikai portál európai kiadásának beszámolt arról: két héttel az EP-választás előtt kifinomult felderítő eszközzel vették őt célba, hogy teljes áttekintést nyerjenek az általa folytatott kommunikációs tevékenység fölött. Május 27-én emailt kapott valakitől, aki azt állította magáról, hogy a Kijevi Nemzetközi Egyetem diáklánya, és hogy szemináriumot rendeznek Ukrajna EU-csatlakozási esélyeiről. Arra kérte Freundot, küldjön rövid üzenetet a résztvevőkhöz, a csatolt link megnyitásával. Az EP-képviselő azonban nem nyitotta meg a linket, mert az Európai Parlament illetékes részlege figyelmeztette, hogy azzal rosszindulatú kémszoftvert léptetne működésbe. A szoftvert a 2021 óta amerikai kormányzati feketelistán levő, Candiru elnevezésű izraeli vállalkozás dolgozta ki. A kijevi diáklány valóban létezik, de megkeresésre közölte, hogy nem ő küldte az emailt.

Freund, aki vezető alakja volt annak az EP-kampánynak, hogy függesszék fel a magyar soros EU-elnökséget, a Politicónak nyilatkozva azt mondta: nem állítja, hogy Magyarország igyekezett célba venni őt a kémszoftverrel, de a lehetséges motivációt illetően ezt tartja a legvalószínűbbnek.

És végül: Vlagyimir Putyin elkerülhetetlen és igazságos büntetéssel fenyegette meg mindazokat, akik az orosz társadalom megosztásán mesterkednek. Az elnök videóüzenetét abból az alkalomból tették közzé, hogy Oroszországban tegnap ülték meg a belügyi és állambiztonsági dolgozók napját – írja a La Libre Belgique című brüsszeli lap, a belga hírügynökség beszámolója alapján. A cikk megállapítja, hogy orosz földön ma teljes erővel elnyomják mindazokat, akik ellenzik az ukrajnai konfliktust. Oroszok ezreit állítják bíróság elé akár csak egy bíráló megjegyzés vagy internetes üzenet miatt. A legtöbb ellenzéki száműzetésben vagy börtönben van. Alekszej Navalnij, Putyin fő bírálója tisztázatlan körülmények között halt meg a börtönben. A múlt héten ítélték 16 évi börtönre Evan Gershkovich amerikai újságírót, akit tavaly márciusban tartóztattak le, kémkedés alá nem támasztott vádjával.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.07.26., pénte 6:00
Riporter: Kárpáti János