„Támogassa
Utcafront

Makovecz Imre életműve az Utcafrontban

17/01/2021 10:17

| Szerző: Klubrádió

A római katolikus egyház nem igazán tart igényt arra a székesegyházra, amelyet Makovecz Imre álmodott meg. De életműve itt van. Jól látható helyeken.

A Szajna partján folytattuk Sylvester Ádámmal a párizsi sétánkat.

Makovecz Imre életművéről két rovatunkban is beszéltünk, vitatkoztunk: Torma Tamás azt vizsgálja, miért is kell kiköltöznie a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek a Makovecz-féle, egymásba forduló, két ferde kupolájával igen jellegzetes piliscsabai épületéből. A Magaslesen című rovatunkban pedig Makovecz utolsó, grandiózus munkájának, a Szentek és kárhozottak temploma tervének sorsáról vitázott Őrfi József építész és Gégény István katolikus hittanár.

Két újabb áldozata van a fővárosi ingatlanbiznisznek: a pesti oldalon a Kazinczy utcában az egykori Wichmann kocsma épületét, a budai oldalon pedig a város legrégebbi, szintén legendás éttermét a Márvány menyasszonyt törlik el hamarosan a föld színéről, az immár magántulajdonos iroda- és szállodaépítő vállalkozók. Kelecsényi Kristóffal kesereregtünk egy sort a dolgok állásáról.

Ha már Párizzsal kezdtük a francia fővárossal is zártuk a műsort: Kozár Alexandra azt a tervet ismertette, amely nyomán a Champ-Elysées -t visszakapják a gyalogosok, ugyanis 2024-re már kertekkel övezett korzó lesz a sugárútból.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI Fotó: Balogh Zoltán.

Utcafront
2021.01.16. 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter