„Klubrádió
Megbeszéljük...

Márki-Zay: Rossz állapotban van az ellenzék, de nem miatta van diktatúra

24/01/2024 21:56

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Pétert borzasztóan elkeseríti, hogy az ellenzék számára egyébként nyerhető kerületeket és városokat is "átjátszanak" a Fidesznek, főként azzal, ha ráindulnak egymásra az önkormányzati választáson. Ezért, ha nem tudnak megegyezni, akkor előválasztás kell. A hódmezővásárhelyi polgármester, az ellenzék 2022-es miniszterelnök-jelöltje önkritikusan beszélt arról is, hogy sok rossz tulajdonsága van politikusként, például nem elég fegyelmezett, visszafogott, sőt, néha indulatos is.

2024. január 24. Megbeszéljük-részlet (2024.01.24.) Márki-Zay Péter
49:11
00:00

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje volt a Megbeszéljük vendége a stúdióban. Szóba került, hogy pártja, a Mindenki Magyarországa Néppárt korábban 2 százalékot ért el a Medián szerint, ehhez képest a legfrissebb felmérésük alapján 1 százalékon áll, bár ez nyilvánvalóan hibahatáron belüli elmozdulás. Vagyis nem erősödik se az ő pártja, se az ellenzék, hiába a magas infláció és a külpolitikai malőrök (például a svéd NATO-csatlakozás ügye).

Azt mondta: ennek oka visszavezethető a 2022-es választási vereségig. Amiért nagyon sokan az ellenzéket hibáztatják, és bár távol álljon tőle, hogy elhárítsa a felelősséget magáról, természetesen ő is hibázott és sajnálja, a Fidesz erőforrás-fölénye elsöprő. Példaként említette, hogy a városi civil alapokból tőkésítik fel milliárdokkal az egyébként a szuverenitásra elvileg annyira kényes Fidesz-közeli szervezeteket; Hódmezővásárhelyen konkrétan a fideszes jelölőszervezetet finanszírozzák ilyen módon. Egy szabad országban ilyenkor tíz- és százezreknek kellene tüntetniük, de itt belefáradtak az emberek és a Fidesz propagandagépezete nagyon hatékonyan terjeszti a hazugságot, valamint hallgatja el a kínos ügyeket. Jelezte, ők ugyan nem akartak katonákat küldeni az oroszok ukrajnai háborújába, amivel vádolták az ellenzéket, az Orbán-kormány viszont akar Csádba, csak utóbbiról nincsenek plakátok. Megjegyezte, a kormány kiküldte a hadsereg vezérkari főnökét Ukrajnába, „tehát ők küldtek katonát”.

 
Bolgár György és Márki-Zay Péter a Megbeszéljük adásában.
 Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

Hangsúlyozta: „mondjuk ki, hogy ez egy diktatúra”, senki ne gondolja, hogy azok a játékszabályok érvényesek az Orbán-rendszerben, mint egy demokratikus államban, és megbukni se úgy fog. A tömegtámogatás elolvadása a legfontosabb, ehhez az kell, hogy eljuttassák az igazságot a választók nagy tömegeihez, akiknek meg kell érteniük, hogy az ország az EU egyik legszegényebbje lesz, méghozzá az orbáni korrupció miatt: ezért omlott össze az egészségügy, az oktatás, ezért van kivándorlás és ezért lesznek szerinte „migránsgettók” is az akkugyárak külföldi vendégmunkásainak.

Orbán Viktor a felháborítónak nevezett döntésekhez mindig talál ellenzékinek gondolt – Márki-Zay által árulónak tartott – szövetségeseket, itt az Ungár Péter-féle LMP-t és a Jobbikot említette, amelyek a csádi katonai küldetést is megszavazták, valamint épp ezek a pártok akarnak Karácsony Gergely ellen indulni a főpolgármester-választáson. Mindenki vonja le a következtetést, hogy ők az ellenzék részei-e – tette hozzá.

A hódmezővásárhelyi polgármester mondta: töretlenül optimista, nem adták fel a küzdelmet. Az ellenzék rossz állapotban van ugyan, de nem miatta van diktatúra, hanem Orbán Viktor miatt. Az ellenzék dolga ebben a helyzetben, hogy a kormány által elhallgatott tényeket eljuttassa a választókhoz, vagyis a limitált nyilvánosságot mindenki használja ki arra, hogy leleplezze a kormány hazugságait – javasolta.

A választási vereség nem állította meg, de lelkileg „borzasztóan összetörte” – fogalmazott, hozzátéve: sok fiatal is csalódott, sokan kiköltöztek külföldre. Kiemelte, akkor sem szabad feladni, ha az ellenzék jelentős részét is vagy a Fidesz irányítja, vagy „nem látja azt a szándékot, hogy dolgozni szeretnének”. Itt van az önkormányzati választás, és Márki-Zay Pétert borzasztóan elkeseríti, hogy az ellenzék számára egyébként nyerhető kerületeket és városokat is „átjátszanak” a Fidesznek, például azzal, hogy ha ráindulnak egymásra. A budapesti választási törvény módosításánál szerinte Orbán Viktor állított csapdát „hűséges szövetségesével”, a szélsőjobboldali Mi Hazánkkal. Miskolcon pedig bár lehet sok részletkérdésen vitatkozni, ha a DK és az LMP ráindul Veres Pál polgármesterre, ha két ellenzéki jelölt lesz, akkor szinte bizonyos a Fidesz győzelme.

 
Márki-Zay Péter
 Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

Ezt nem szabad megengedni, ezért indítottak petíciót, igenis követelik az ellenzékiektől, hogy ha nem egyeznek meg, akkor előválasztáson döntsenek. Azt mondta, tisztességes, becsületes lokálpatrióták ne pártszínekben, hanem helyi civil színekben induljanak el, és ha hiteles, jó jelöltek vannak, gyakorlatilag bárhol lehet nyerni. Beszélt arról is, hogy Hódmezővásárhelyen vannak „alternatív ellenzékiek”; Jakab Péter pártja és az LMP részéről jött olyan kijelentés, hogy más ellenzéki jelöltet szeretnének. Márki-Zay Péter utóbbiakra utalva közölte, legyen előválasztás, ha megnyerik, ő visszavonul és mellettük fog kampányolni, de ha elveszítik, akkor ne induljanak a választáson. „Nyilvánvalóan Lázár János nem lesz hálátlan”, ha más „ellenzékiek” is elindulnak ellene, jegyezte meg.

Egy hallgató felvetette, hogy a többi között hatásosabban kellene kommunikálnia a polgármesternek, amire Márki-Zay Péter azt mondta: nagyon köszöni a kritikát, igazat adott az illetőnek, „még azt is mondhatnám, hogy csapnivaló politikus vagyok”. Hozzátette, nem elég fegyelmezett, visszafogott, sőt, néha indulatos is. Úgy fogalmazott: „nagyon sok rossz tulajdonságom van, mint politikusnak, viccesen szoktuk mondani, hogy nem hazudok, nem lopok, és elszoktak a választók ettől a politikusok esetében”. Hozzátette, mindig őszintén válaszol a kérdésekre, holott a jó politikus csak azt mondja el, amit el akar mondani; a tanácsadói kritizálják is ezért.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Mátyus László/Klubrádió

Megbeszéljük...
2024. január 24., szerda 17:10
Műsorvezető: Bolgár György