„Zajlik
Reggeli gyors

Még 17,5 milliárdnál is többet hozhat a Mészáros-gyerekeknek az OSZK raktára

25/03/2021 13:49

| Szerző: Klubrádió/szg

Mészáros Lőrinc gyerekeinek egyik cége építheti 17,5 milliárd forintért az Országos Széchényi Könyvtár raktárát – derült ki az Átlátszó cikkéből a napokban. A szerző, Zsilák Szilvia elmondta: a tervezés (550 millió) a Mészáros-gyerekek egy másik cégének hozott hasznot, a költözés régebbi adatok szerint egymilliárd lesz, és a keretösszeg magasabb 17,5 milliárdnál, tehát lehet, hogy még drágul a projekt.

2021. március 25. Reggeli gyors - részlet 21.03.25. Zsilák Szilvia
04:46
00:00

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. nyerte el a West Hungária Bau Kft.-vel konzorciumban az Országos Széchényi Könyvtár archívumának elhelyezését szolgáló piliscsabai raktár felépítésének lehetőségét – írta meg az Átlátszó a napokban. A cikk szerzőjét, Zsilák Szilviát kérdeztük a Reggeli gyorsban.

Műsorvezetőnk ironizálva feltette a kérdést, hogy hiszen ők nyerték a közbeszerzést, ugyan mi ezzel a probléma, amire az újságíró azt válaszolta: erről a többi kivitelezőt kellene megkérdezni, azokat, akik tíz év után már lassan nem el se indulhatnak ilyen pályázatokon. Egyre inkább úgy látják, hogy beszűkült a piac és beszűkült az a kör, amelynek tagjait kiválasztják az ilyen közbeszerzéseken.

Közölte: az OSZK raktára jelenleg a budai Várban van, onnan költözik Piliscsabára, ami úgy látszik, nem lesz olcsó az adófizetőknek. A raktár építése mellett már a tervezés is a Mészáros családnak hozott pénzt a konyhára, a gyerekek egy másik cége végezte 550 millió forintért. Egyébként időközben megdrágult 96 millió forinttal. Sőt, a költözés is sok pénzbe kerül majd, erről 2017-es adatok vannak, azok alapján egymilliárd forint lesz.

Kultúra - Leépítés a közgyűjteményeknél - Széchényi K?
 
Egy raktáros kinéz az egyik raktár ablakán az Országos Széchényi Könyvtárban. Létszámcsökkentést rendelt el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) a hozzá tartozó közgyűjteményeknél és a művelődési intézeteknél. A tárca kulturális államtitkársága szerint a létszámcsökkentés nincs hatással az érintett intézmények működésének színvonalára. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Hozzátette: a keretösszeg nagyobb, mint az említett 17,5 milliárd (23,3 milliárdot szán rá a kormány), az a kérdés, hogy tovább drágul-e a projekt. Jelezte: nehéz eldönteni, hogy mi számít érthető összegnek az építkezéseknél, mert nehéz megszólaltatni bárkit, hogy másik cég mennyiért végezné el az adott munkát.

A tervek szerint a raktár alapterülete több mint 11 ezer négyzetméter lesz, helyet kap benne egy speciális szerverterem és egy 91 ezer iratfolyóméternyi, tároló polcrendszer is. A főépületet három szintesre tervezik, emellett két melléképület is létesül, és a munkához tartozik a kapcsolódó infrastruktúra kiépítése is. A munka a piliscsabai Iosephinum „Makovecz Imre Bástyája” elnevezésű nagyprojekt része.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán

Reggeli gyors
2021. március 25., csütörtök 08:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre