„Zajlik
Uniszex

Még egy tabu: a születés közeli gyász

6/07/2024 08:31

| Szerző: Kovács Gellért/Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Mintha leesett volna egy nyalóka a földre, ami helyett ezer másikat vehetünk. Egy meg nem született babát elveszteni nem ilyen, a vetélésre mégis sokan úgy reagálnak: ne bánkódj, majd lesz másik.

Ne bánkódj, majd lesz másik. Mintha egy kipukkadt léggömbről lenne szó. Mintha leesett volna egy nyalóka a földre, ami helyett ezer másikat vehetünk. Mintha elvesztettük volna a kedvenc kabalánkat, amit nehéz pótolni, de ha nagyon akarjuk, megelégedhetünk egy hasonlóval. Egy meg nem született babát elveszteni nem ilyen. A vendégbabák jelenlétét követő hiány igazi gyász. A vetélésre mégis sokan így reagálnak: ne bánkódj, majd lesz másik.

Az Uniszex vendége Szabó Márta gyászkísérő volt, akinek tapasztalatai szerint valóban gondunk van a perinatális gyász elfogadásával – pontosabban annak létezésének belátásával is. Aki nem élt át hasonlót, nehezen is tudja átérezni, min mehet keresztül az, aki elvesztette születendő gyermekét. Aki átélte, annak valóban sokszor van szüksége segítségre – de leginkább figyelemre és empátiára. A közvetlen környezetük elfogadására éppúgy, mint a szakemberek (orvosok, pszichológusok) tapintatára és segítségére. Minderről beszélgetünk a már podcastként is meghallgatható adásban.

A teljes műsort meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra kattintva. Kiemelt kép: Dominic Winkel / Pixabay

Uniszex
2024. július 01., hétfő 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért