„Klubrádió
Reggeli gyors

Megalázó bérek, óvodapedagógus is egyre kevesebb van

5/08/2019 11:30

| Szerző: Klubrádió

Ígéreteket kaptak a béremelésre az óvodapedagógusoknál is, de ezekből semmi nem valósult meg; Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke szerint a „megalázóan alacsony” bér miatt tovább csökken a pedagógusok száma.

2019. augusztus 05. Reggeli gyors / részlet, Gosztonyi Gábor (19.08.05.)
05:20
00:00

Hároméves kortól 2015 óta kötelező az óvodába járás, ezért nő az óvodások száma, de egyre kevesebben dolgoznak a területen. Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke azt mondta:  amíg nem lesz béremelés, addig nem is lesz vonzó a pedagóguspálya a fiatal pályakezdőknek, akár óvodapedagógusról, tanítóról vagy tanárról van szó. 

Tizenkilenc óvoda épült, ez 2100 helyet jelent, de 3800 gyerekkel lett több a tanévben a kötelező óvodáztatás miatt és 160 óvodapedagógussal kevesebb - utóbbi trend a sokkal aggasztóbb. Ők a béremelését küzdenek, ezt követelik a kormánytól. Kiadták a programjukat, azt szeretnék, ha a vetítési alap elérné a minimálbér szintjét.

Ebből semmi nem valósul meg - közölte Gosztonyi Gábor. Ígéreteket kaptak, de látszik, hogy a tárgyalások „kávéházi locsi-fecsi szinten” mennek, mert nem tudnak olyanokkal tárgyalni, akik döntési helyzetben vannak. A köznevelési érdekegyeztetési tanácsban megegyezés is született, de ezt a kormányülésen áthúzták, a béremelésről szó nincs a következő költségvetésben.

Ő arra tippel, hogy a pedagógusok száma a „megalázóan alacsony” bér miatt tovább csökken. Egy kezdő pedagógus bére egy budapesti albérlet árával egyenlő, de egy élelmiszer-áruháznál hatórás munkában nettó 200 ezer forint fölötti fizetést lehet kapni.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2019. augusztus 5., hétfő 07.10
Riporter: Szénási Sándor