„Klubrádió
A lényeg

Boris Johnson nyert, de hamar meg is bukhat

23/07/2019 13:39

| Szerző: Klubrádió

A várakozásoknak megfelelően Boris Johnson volt külügyminiszter és londoni polgármester nyerte a brit Konzervatív Párt vezetőválasztását: több mint 92 ezer szavazatot kapott, míg ellenfele, a külügyi tárca élén jelenleg álló Jeremy Hunt kevesebb mint 47 ezret. Gálik Zoltán szerint akár az is előfordulhat, hogy rögtön megbukik a Johnson-kormány.

Johnson megválasztása után tiszteletét fejezte ki Theresa May leköszönő kormányfőnek és ellenfelének, Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszternek is. Egyebek mellett arról beszélt: azt üzeni a kétkedőknek, hogy megcsinálják a Brexitet.

A konzervatív (tory) párt 160 ezer tagjának 87,4 százaléka szavazott, Johnson 92 153, Hunt 46 656 szavazatot kapott.

Johnson kampánya kezdete óta többször is kijelentette, hogy ha ő lesz az új brit miniszterelnök, Nagy-Britannia a Brexit október 31-i határnapján mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár lesz addig elfogadott Brexit-megállapodás, akár nem.

Több tárcavezető előre bejelentette távozását, ha Johnson győz, köztük David Gauke igazságügyi és Philip Hammond pénzügyminiszter. Azért tartottak új választást, mert  Theresa May a Brexit-megállapodás összeomlása miatt lemondott. A kormányfő több kísérletet is tett a megállapodás elfogadtatására a parlamentben, de nem járt sikerrel.

Boris Johnson a brit politika egyik legmegosztóbb alakja, sok politikai (külügyminiszterként több udvarian megjegyzése is volt) és magánéleti botrány kötődik a nevéhez.

2019. július 23. A lényeg / részlet, Gálik Zoltán (19.07.23.)
00:44
00:00

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense a Klubrádiónak azt mondta: sokan várják, hogy Boris Johnson áttörést hoz a Brexit folyamatában, de ehhez először olyan stabil kormányt kellene alakítania, amely vagy keresztül tudja vinni a parlamenten a megállapodás nélküli Brexitet, vagy rábírja az EU-hogy új megállapodással lépjenek ki. Szerinte mindkettőnek kicsi az esélye, annál is inkább, mert elképzelhető, hogy a Munkáspárt rögtön a miniszterelnöki bot átvétele után bizalmatlansági indítványt terjeszt be, és jelenleg úgy néz ki, hogy három-négy konzervatív képviselő is ellene szavazna, ez pedig elég lehet ahhoz, hogy rögtön meg is bukjon a Johnson-kormány.