„Támogassa
Reggeli gyors

Megintette Orbánt a német biztos, és az új Mercedes-gyárat emlegeti

16/05/2019 09:36

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Épp új gyárat készül felhúzni az egyik legnagyobb német autógyártó Magyarországon, de több más nyugati cégnek is jelentős szerepe van a magyar gazdaságban. De. Ha Orbán Viktor miniszterelnök komolyan gondolja, és csatlakozik az európai szélsőjobbhoz, az hatással lesz a nyugati befektetők viselkedésére – erről beszélt Günther Oettinger uniós biztos egy német lapnak. Az amerikai Rolling Stone pedig Autokraták tavaszi virágzása címmel közölt cikket Orbán washingtoni látogatásáról. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

2019. május 16. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Csernyánszky Judit (2019.05.16.)
05:34
00:00

Ha Orbán a szélsőjobb irányába kisodródik az uniós választások során, az eltávolítja a német befektetőket Magyarországtól – állította Günther Oettinger, az Európai Unió költségvetési biztosa a Reinische Postnak adott interjúban, amit a Der Standardtól kezdve számos mértékadó német nyelvű lap átvett. S erre épp akkor kerülhet sor, amikor a Mercedes Benz épp jelentős magyarországi gyártásbővítésre készül [bár ez nemrég megakadt - a szerk.], és más német, illetve francia ipari befektetők is mélyen beágyazódtak a magyar iparba.

Ugyanakkor Oettinger reméli, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő csak játékot űz a populizmusból, nem fog csatlakozni se Salvini, se Le Pen mozgalmához. Amúgy is kevés a hasonlóság köztük, Le Pen szét akarja verni az Uniót, Orbánnak azonban szüksége van az uniós piacra. Arra utaló jelek vannak, hogy Orbán Európa-párti bizottsági elnököt akar látni vezető poszton, ami egyben azt is jelzi, hogy Európa közepén jelölte ki magának a helyet. Másrészről Oettinger úgy véli, hogy az Európai Unió védelmet nyújt Trump elnökségével szemben. Ha mégiscsak bevezet Trump büntetővámokat, akkor a németek vissza fognak vágni, s majd azon veszi magát észre Trump, hogy kiszorult egy 510 milliós piacról. Jobb, ha háromszor átgondolja Trump mit tesz, mert a németek egyedül is meg fogják állni a helyüket.

A Mercedes-Benz 185 milliárd forintos beruházást jelentett be
 
A Mercedes-Benz kecskeméti gyárának összeszerelő üzeme
Fotó: Ujvári Sándor



Egyenesen Grand Slam az Orbán-csapat számára

Autokraták tavaszi virágzása címmel a tekintélyes Rolling Stone magazin Orbán fehér házi látogatását teszi mérlegre, és arra jut, Trump legitimálta ezzel a magyar kormányfőt. Orbán, ha akarta volna, akkor sem tudott volna jobb forgatókönyvet írni arra, ami a szemünk előtt zajlott az ovális irodában.

Orbán aranyos színű nyakkendőjében ücsörögve hallgatta, amint az odacsődített újságírók gyűrűjében a szabad világot jelképező ország vezetője dicshimnuszt zengett róla: hogy egész Európa nagyra becsült vezetője, aki kiváló munkát végez, aki megvédi az országát. Ez egyenesen Grand Slam az Orbán-csapat számára – írta Andy Krollnak, a cikk szerzőjének a találkozót követően sms-ben az Orbán egykori amerikai lobbistája, aki azért kapta a fizetését, hogy a kongresszustól kezdve mindenhol jó színben tüntesse a magyar kormányt.

Orbán temeti az árkokat az amerikai pártok között

Mielőtt Steve Bannon, a Breibart News és Trump színre lépett volna (előbbiek Trump jobbkeze volt egy szélsőjobbos médiummal megspékelve), Orbán már akkor démonizálta a bevándorlókat, betámadta a médiát és gyűlöletbeszéddel ismét hatalomra jutott. Viszont legalább sikerült azt elérnie, hogy liberalizmus gyűlöletével az amerikai törvényhozásban kétpárti egységet teremtett a megítélésében.

Egyesek azt akarták, Trump kérje számon antidemokratikus intézkedéseit, míg képviselők másik csoportja a találkozó lemondását követelte. Nem volt meglepetés, hogy Trump figyelmen kívül hagyta kéréseiket. Hisz Angela Merkel német kancellárt is lenézte, viszont körbeudvarolta a Fülöp-szigeteki Duterte államfőt, és orosz kollégáját, Putyint.

Donald Trump és Orbán Viktor találkozója Washingtonban
 
 Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd


A nemzetközi hatalmi harc brókere

Úgy néz ki, Orbán kijátszotta Trumpot – ezt már Márki-Zay Péter mondta Krollnak, merthogy még arra sem tett ígéretet a magyar kormányfő Washingtonban, hogy a parlamenttel ratifikáltatja a nemrég aláírt Védelmi Együttműködési Megállapodást.

A hódmezővásárhelyi polgármester és Kész Zoltán, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagjai az amerikai külügyminisztériumban folytatott tárgyalásaik után beszéltek a cikk szerzőjével, s elmondták, a tárcánál arra is kíváncsiak voltak, mi lehet az alternatíva Orbán után.

Egy republikánus kongresszusi alkalmazott pedig úgy fogalmazott, sikerült Orbánnak úgy pozicionálnia magát, hogy Trump és Merkel, pontosabban Trump és az Európai Unió között ő legyen a hatalmi harc brókere. A cikk azzal a mondattal fejeződik be, Márki-Zayt idézve, hogy a mostani az elmúlt ezer év legkorruptabb magyarországi rendszere.

Trump Orbán receptjéből főzne

A Newsweek David B Cornstein amerikai nagykövet szavait idézi a tegnapi magyar portálnak adott interjúból, amelyben azt állította: Trump odafordult Orbánhoz, s azt mondta neki, mintha az ikertestvére lenne. Egyes amerikai elemzők szerint Trump Orbán receptje szerint szeretné ellehetetleníteni az ellenzékét.

Nem fogja a történelem üdvözölni az Orbánt dicsőítő konzervatívokat címmel a Washington Examiner is alapos értékelést ad a fehér házi vizitnek. Látványosan konzervatív lap lévén sem átallja lerántani a leplet az Orbán-kormány visszásságairól, még Mészáros Lőrincre is kitérve. Megállapítja, Magyarország még nem Oroszország és nem Törökország, de az odavezető úton halad.

Áder csak a száját járatja

Az International Business Times cikkének címében úgy szól a kérdés: ki az az Áder János? Úgy néz ki, semmiben nem különbözik Orbán Viktortól – szögezi le rögtön. Legalábbis amikor sorra veszi az írás, milyen ígéretet tett Áder a globális felmelegedés megállítására országa nevében. De csak járatta a száját, mert semmit nem valósított meg belőle, de nem csoda, hisz Orbánon múlik ebben az országban minden.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. május 16., csütörtök 07.00
riporter: Csernyánszky Judit