„Támogassa
Galaxis kalauz

Merénylők, kihívások, kutyakedv

17/10/2020 12:03

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Galaxis kalauz 107. epizódjának kiindulási pontja egy történelmi dátum volt. 1912. október 14-én merényletet követtek el Theodor Roosevelt amerikai elnök ellen kampánya közben, Milwaukeeban. A jelölt azonban lőtt sebével is folytatta beszédét. Ez nyilván nem csak egy legendás helytállás története, hanem következménye annak is jó példája, hogy milyen hatással lehet egy tragikus esemény egy politikai karrier alakulására.

2020. október 14. Galaxis kalauz (2020. október 14., szerda 15:00)
48:45
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes Szerkesztők: Lay Viktória, Timár Ágnes
Az adás első interjújában Kaló Máté külpolitikai elemzővel beszélgettünk az amerikai elnökök ellen elkövetett jól ismert, vagy éppen kevésbé köztudott merényletekről, és azok választásokat befolyásoló hatásáról.

A szakértő elmondta, az esetek többségében – ha sikerült felderíteni az elkövető személyét, illetve az indítékot, kiderült –, valamilyen mentális betegséggel küzdő személy volt a tettes. Kaló Máté hozzátette, a megnövekedett biztonsági feltételeknek köszönhetően egyre kevesebb ilyen esettel találkozunk. Az utolsó amerikai elnök elleni támadás a Ronald Reagan ellen elkövetett merénylet volt 1981-ben.

Évtizedek, vagy akár évszázadok távlatából azt nem tudjuk megvizsgálni, hogy a rideg számokon túl, amelyeket a merényletek után a politikai elemzők, illetve azok korabeli megfelelői vizsgálgattak, maga az áldozat, ha túlélte a támadást, milyen belső változásokon ment keresztül. De ha kisebb horderejű, és a mindennapjainkra jellemzőbb nehézségeket és feladatokat veszünk górcső alá, és persze végig gondoljuk, mi hogyan reagálunk az utunkba kerülő problémákra, akkor megállapíthatjuk, hogy adott élethelyzettől függően ugyanarra a gondra nem mindig ugyanazt a választ adjuk. Ezt erősítette meg a folytatásban Horváth Gabriella tanácsadó szakpszichológus, aki elmondta, hogy az elénk gördülő akadályokra adott válaszok elsősorban szemléletfüggők. Van, aki kihívást lát egy problémában, mást lelassít a cselekvésben, ha újabb és újabb feladatok ellátására kényszerül. Ugyanakkor, tette hozzá, az alkalmazkodás egy fontos része a nehézségek elfogadásának, és az elengedés is egy komoly és pozitív döntés, ha nem a lemondás áll a hátterében.

És persze nem csak az ember, hanem annak legjobb barátja is sokszor kerül olyan nem szeretem helyzetbe, amelyet jól neveltsége okán, vagy a közösséghez tartozás miatt  megold. Merthogy a kutya is képes alkalmazkodni. Sőt, a mai társállat funkciójának kialakulásában fontos szerepe volt, hogy képes a kompromisszumra.

Pongrácz Péter etológus elmondta, ez nem feltétlenül tudatos a részéről, de a kutya is képes bizonyos szituációkban felmérni, hogy hosszabb távon jól jár, ha megteszi, amihez éppen nincs kedve. Merthogy, mondta el a szakember, a kutya is érzi, ha valamihez éppen van kedve, vagy nincs. Pongrácz Péter az interjúban azt is kiemelte, hogy egy új helyzettel szemben, vagy akár egy új családtaggal szemben is van a kutyáknak elsődleges megérzése, de ahogy mindig, ebben a helyzetben is a „csapatát”, a gazdi reakcióit figyeli, és ahhoz alkalmazkodik.

 

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.
Az oldalra jutva jobbra fent lát egy kék gombot majd, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk. Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.
Az év honlapja 2020 szavazás
 
Galaxis kalauz
2020. október 14. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes