„Klubrádió
Reggeli gyors

Sajnos, hiába mosolyog a kutyájára

4/03/2020 14:27

| Szerző: Klubrádió

Sok gazdi büszke arra, hogy milyen hamar felismeri a kutyája, ami igaz is, csak nem arcról. A kutyák arcfeldolgozása nem annyira fejlett, mint az emberé.

2020. március 04. Reggeli gyors - részlet 20.03.04. Szabó Dóra
04:16
00:00

Az embernél kulcsfontosságú az arc felismerése. Másképp érzékeljük, mint valami tárgyat. Például egy fejjel lefelé fordított arcképet sokkal nehezebben ismerünk fel, mint egy fejjel lefelé tartott virágot. Az embernél az arc felismeréséért külön agyterület felel, hisz óriási szerepe van egy arcon megjelenő jelnek, például egy szemvillanásnak, félmosolynak.

A kutyák arcfeldolgozását az ELTE Etológiai Tanszékén tanulmányozták funkcionális MRI-berendezéssel. Arra jutottak, hogy náluk nincs külön agyterület erre a célra – számolt be az eredményről Szabó Dóra. Eddig elképzelhetőnek tartották, hogy az emlősök megjelenésével kezdett a figyelem kiemelten a pofa, az arc felé terelődni, most úgy tűnik, hogy később, a főemlősöknél. Ebben talán az is szerepet játszik hogy ott kezd ritkulni a szőr a pofán, onnan kezdve lehet megfigyelni apróbb mozgásokat.

Azt most bebizonyították, hogy a kutyák nem kezelik külön az arcot, hanem ugyanúgy, mint a kezet, vagy lábat, vagy az egész testet. (Sok állatfaj használja az egész testét a kommunikációban, például felborzolja a szőrét, vagy a tollazatát.) A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kutyák speciális képzés nélkül nem képesek csupán arc alapján kiválasztani a saját gazdájukat sem, ha nem láthatják a fej körvonalait.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.03.04. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre