„Támogassa
Esti gyors

„Méretes kizsákmányolás” jöhet a pedagógusoknál

13/12/2019 19:21

| Szerző: Klubrádió

Önként vállalt túlmunkának számítana, ha egy pedagógus távol lévő kollégáját helyettesíti – írja a Népszava. Szűcs Tamást, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnökét kérdeztük.

2019. december 13. Esti gyors / részlet, Szűcs Tamás (19.12.13.)
04:01
00:00

„Önként vállalt túlmunkának” minősítenék, ha a tanárnak távollévő kollégáját kell helyettesítenie; ez a szakképzésben dolgozókra vonatkozna – írja a Népszava a lap birtokába került tervezetre hivatkozva. De így már nem tűnik annyira önkéntesnek.

Szűcs Tamást, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az Esti gyorsban azt mondta: természetesen, ezeket inkább munkáltatói utasításra látják majd el a pedagógusok. Nem látni, hol húzódnak az önkéntes túlmunka határai. Pontatlan a végrehajtási rendelet, de valahol a 400 óránál, a rabszolgatörvénynél lehetnek. Nem lesz olyan tényező, amely limitálná, hogy mekkora terhet lehet ott rakni egy munkavállalóra.

A túlmunka kifizetése nincs rendben a jelenlegi szabályozás szerint, de legalább a felső határ megvan. Így viszont „méretes kizsákmányolás” lehet, a munkaerőhiány miatt egy tanár akár két embernyi órát is megtarthat. A kötött munkaidőbe nem számítják bele a fogadóórát, a dolgozatjavítást, ezeket a plusz tanórákat viszont igen. Elképesztő munkaterhek előtt állnak a szakképzésben dolgozók – mondta.

Még nem végleges ez az anyag, egyeztetnek-e velük? Szűcs Tamás közölte: még nem kaptak meghívót, de azt már jelezték, hogy tárgyalnának az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

A parlament november 19-én fogadta el az új szakképzési törvényt, amelynek tartalmát több civil szakmai szervezet és szakszervezet is kifogásolta, de javaslataikat a kormány nem vette figyelembe. A legtöbbet kritizált elem a szakképzésben dolgozó pedagógusok közalkalmazotti státuszának elvétele volt: foglalkoztatásuk 2020. július 1-jétől egyöntetűen átkerül a közalkalmazotti törvény alól a munka törvénykönyve alá, így számos jogi védettségtől esnek el – írja a Népszava.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg! Címlapi kép:

Esti gyors
2019. december 13., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János