„Zajlik
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

Micsoda géniusz ez a bohóc! – Charlie Chaplin művészetéről az Ötösben

30/08/2024 10:08

| Szerző: Gyürke Kata/Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

Klasszikus és kortárs, film- és képzőművészet. Az augusztus 23-i Ötösben szó volt Charlie Chaplin és Marjane Satrapi filmjeiről, a Boticelli-nek tulajdonított freskóról, és Lévai Ádám grafikáiról. Murányi Tünde és Kálid Artúr vendégei voltak Geréb Anna, filmtörténész, Schmöltz Margit, író, Lévai Ádám, grafikus és Csabai Máté, újságíró.

2024. augusztus 23. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. augusztus 23., péntek 10:05)
97:24
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata
Ezúttal is a Klasszikusok újratöltve rovattal kezdtünk, újra filmről volt szó, és újra remekművekről. Geréb Anna, filmtörténész egyik legkedvesebb művészéről, Charlie Chaplinről mesélt, akit a filmtörténet Shakespeare-jének, Mozartjának és József Attilájának tart egyszerre. Szóba került a némafilmek vetítésének különös sajátossága, nevezetesen, hogy annak idején más sebességgel pörögtek ezek a filmek a televízióban és másban a mozitermekben. Ma már persze, a digitálisan restaurált „kópiák” korában nem így van, de a 70-es években bizony természetellenesen gyors mozgásban és életlen pici képekben ismerhették meg a tévénézők Chaplin lenyűgöző virtuozitását. A beszélgetés fókuszában vendégünk Chaplin-imádata és a Modern idők voltak.

 
Geréb Anna
Fotó: Gyürke Kata / Klubrádió
 

Ezt követően Schmöltz Margit író, könyvtáros érkezett a stúdióba egyenesen Esztergomból. Vendégünk azon kevesek közé tartozik, aki láthatta a Boticellinek tulajdonított freskókat Vitéz János egykori Studiolojában, az esztergomi várban. A freskókról és a Csipkerózsika-álmából ébredő városról kérdeztük az írót, akit megihletett Boticelli freskója.

 
Schmöltz Margit
Fotó: Gyürke Kata / Klubrádió
 

A folytatásban Lévai Ádám grafikus, képzőművész érkezett hozzánk, Tatáról. Rajzait „egymásból kiáramló vonalak adta lényeknek” nevezi Sinkó István, aki szerint a rajzok legfontosabb motívuma az ölelés. Lévai Ádám is ismeri az esztergomi freskókat, és meggyőződése, hogy azok Boticelli művei, azt is elmondta, hogy miért gondolja így. Vendégünk a rajzolás mellett elhivatott pedagógus is, erről is kérdeztük őt.

 
Lévai Ádám
Fotó: Gyürke Kata / Klubrádió
 

Ezt követően visszatértünk a filmhez. Már a mozikban a Cirko Film legújabb bemutatója, a Párizsi pillanatok (az előzetese itt látható). Az édes-bús fekete komédia rendezője Marjane Satrapi, és olyan sztárokat láthatunk benne, mint Monica Belucci, vagy Rossy de Palma. Vendégünk Csabai Máté, a Magyar Narancs újságírója.

 
Csabai Máté
Fotó: Gyürke Kata / Klubrádió
 

A teljes adást a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. június 23., péntek 10:00
Szerkesztő: Gyürke Kata