„Klubrádió
Fülbevaló

Miért stresszoldó a futás?

13/08/2019 14:40

| Szerző: Klubrádió

A folyamatos, monoton mozgás közben kiürül az agyunk, így a futásból visszatérve könnyebben találjuk meg a helyes megoldást. Hasonló hatású az úszás, kerékpározás is.

2019. augusztus 13. Fülbevaló - részlet 19.08.13. Menczel Zsuzsa
11:43
00:00

A különböző mozgásformák általában stresszoldók, ilyen az úszás, a kerékpározás is, de a legjobb talán a futás. Az egy olyan folyamatos, monoton mozgás, amibe az ember úgy beleeresztheti magát – magyarázta Menczel Zsuzsanna pszichológus.

Aki stresszel, annak egy probléma körül forognak a gondolatai, és egy idő után ezért nem találja a legjobb megoldást. Futás közben pedig kiürül az agyunk, és amikor visszatérünk a mozgásból, akkor ki tudjuk választani könnyebben a helyes megoldást. Vagyis azért futunk, hogy eltávolodjunk a stressztől. Ilyen az egyig fajta ember. A másik a monoton mozgás közben viszont gondolkodik, alaposan végig tud gondolni mindent, és így találja meg a megoldást a problémára.

Jó ha egyedül futunk, de az is jó, ha társaságban, mert akkor kapunk rögtön egyfajta szociális visszajelzést is. Az esti, éjszakai mozgás kevésbé szerencsés, mint a reggeli, mert jobban megterheli a szervezetet, de ez is nagyban függ az embertől. Nagy melegben mindenképp érdemes vizet vinni magunkkal, oda kell figyelni a szervezet hűsítésére. A csuklót, homlokot külön is célszerű hűteni. A futótermek is jó helyszínek lehetnek, az sem baj, ha közben tévét nézünk, a lényeg, hogy kiszakadjunk a mindennapokból.

Van még egy fontos tudnivaló, nevezetesen az, hogy ne csak futás legyen a megoldás a stresszoldásra, pontosabban ne csupán egyféle megoldásunk legyen. Az az egy ugyanis egyoldalúvá válhat, és egy kényszeres megoldás lesz belőle, ami megint csak nem jó.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Fülbevaló
2019.08.13. 13:00
Műsorvezető: Kovács M. Veronika