„Zajlik
Reggeli gyors

"Mikor férfi egy férfi Orbán Magyarországán?”

6/08/2024 07:16

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

A magyar társadalomra eleve erősen rányomja a bélyegét a patriarchális szemlélet, de Orbán újbóli hatalomra kerülése után a légkör drasztikusan átalakult – mondta Krusovszky Dénes író/költő a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. Nemzetközi lapszemle. 

2024. augusztus 06. Reggeli gyors - részlet (2024.08.06). Kárpáti János lapszemléje
05:42
00:00

A szeptember végi ausztriai választások megnyerésére esélyes szélsőjobboldaliak szövetséget kötöttek Orbán Viktor magyar vezetővel, és hatalomra jutásuk megkeményítheti az ellenszegülést Brüsszellel szemben, veszélybe sodorhatja a már most is törékeny konszenzust az ukrajnai háború ügyében – írja az EurActiv portál, részben a Reuters megállapításaira támaszkodva.

Orbán – olvasható a cikkben – gyakran blokkolt vagy akadályozott olyan uniós döntéseket, mint például az Oroszország elleni szankciók meghozatala, vagy Ukrajna támogatása, annak érdekében, hogy engedményeket csikarjon ki önmaga számára. És miközben más keményvonalas nacionalisták, akik jelenleg európai kormányokban ülnek, ennél mérsékeltebb utat választottak, az Osztrák Szabadságpárt, az FPÖ, Herbert Kickl vezetése alatt szoros pártszövetségre lépett Orbánnal, az úgynevezett „illiberális demokrácia” önjelölt bajnokával. Új európai korszakba lépünk – állította Kickl júniusban Bécsben, amikor Orbánnal, valamint Andrej Babis volt cseh miniszterelnökkel együtt bejelentették az új, Patriótáknak elnevezett szövetség létrehozását. Az EurActiv írása kitér Robert Fico szlovák miniszterelnök Moszkva-barát irányvonalára is, megjegyezve, hogy a balról érkező Fico nem csatlakozott Orbán és Kickl szélsőjobboldali szövetségéhez. Fico pártjának tagságát felfüggesztették az Európai Parlament balközép, szociáldemokrata pártcsaládjában, és a szlovák miniszterelnök közölte, hogy kívül is fognak maradni.

A cikk megszólaltatja Paul Schmidtet, az Osztrák Európa-politikai Társaság vezetőjét, aki szerint az FPÖ választási győzelme és kormányalakítása nyomán megnehezülne, hogy az EU újabb szankciókat fogadjon el Oroszországgal szemben, hiszen akkor már nem csak Magyarország, hanem Ausztria is nemlegesen foglalna állást.

Az FPÖ - miként a hozzá hasonló többi európai párt - kemény retorikát használ a bevándorlással és az iszlámmal kapcsolatban, és azt ígéri, hogy visszaszorítja azt a gyakorlatot, amit „a nemzeti ügyekbe való brüsszeli beavatkozásnak” nevez – olvasható az EurActiv áttekintésében.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a Szabadságpárt mintegy 27 százalékkal áll az első helyen, megelőzve a jobbközép Néppártot. Ez azonban nem elég a kormányalakításhoz. Az egyetlen reálisan szóba jöhető koalíciós partner a Néppárt lenne, ám annak vezetője, a jelenlegi kancellár, Karl Nehammer kizárja az együttműködést a Szabadságpárton belül is szélsőségesen jobboldalinak számító Kickl pártvezérrel – igaz, nem magával a Szabadságpárttal.

Az Osztrák Szabadságpárt új elnöke
 
Herbert Kickl
 
Bécsújhely, 2021. június 19. Herbert Kickl volt belügyminiszter, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) frakcióvezetője osztrák zászlót lenget a párt bécsújhelyi rendkívüli kongresszusán 2021. június 19-én. Kickl veszi át a Norbert Hofer lemondása után megüresedett pártelnöki tisztséget miután a delegáltak 88,2 százaléka rá szavazott. MTI/EPA/Daniel Novotny
Fotó: Daniel Novotny
 

Egy bécsi közgazdász szerint Oroszország voltaképpen jól jön ki az ellene hozott, inkább csak jelképes erejű nyugati szankciós intézkedésekből – írja az n-tv német hírtelevízió honlapja, Gabriel Felbermayrnek, az Osztrák Gazdaságkutató Intézet igazgatójának a Der Spiegel számára adott interjújából. A professzor azzal érvel, hogy bár az orosz árucsereforgalom a Nyugattal jelentős mértékben visszaesett, az úgynevezett küszöbállamokkal jelentősen megnőtt. Kínával 40, Törökországgal 23, Indiával pedig egyenesen 140 százalékos a forgalombővülés. Ráadásul az érintett országok kormányaival kötött megállapodások, a központi bankok közötti együttműködés révén olyannyira megkönnyítették a kereskedést, hogy az Felbermayr számításai szerint négy-öt százalékos vámcsökkentés hatásával ér fel. A közgazdász óvja a Nyugatot attól, hogy tovább szigorítsa az Oroszország elleni szankciókat, mert azzal csak azt éri el, hogy még inkább kikerül a kereskedelem főáramából. Szerinte ehelyett inkább meg kellene próbálni – árucsere-ösztönző kiegészítő kereskedelmi megállapodásokkal - a saját oldalára állítani például Törökországot. Azok az árucikkek, amelyekhez Oroszország hozzájut a küszöbállamokkal való kereskedelem révén, gyaníthatóan gyengébb minőségűek, mint a nyugati termékek, arra azonban még alkalmasak, hogy hozzásegítsék az orosz gazdaságot a háborús termelés fenntartásához – mondja a professszor.

Végül arról, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung internetes oldala vasárnap interjút közölt Krusovszky Dénes író-költővel, akinek idén jelent meg elbeszéléskötete német nyelven, Das Land der Jungen címmel. Ebben olyan emberekről olvashatunk, akik a tőlük elvárt férfiszerepnek való megfelelés nehézségeivel kerülnek szembe. "Mikor férfi egy férfi Orbán Magyarországán?” – ez az interjúnak a címben megfogalmazott alapkérdése, és a felvezetőből a német olvasó megtudhatja, hogy a Fidesz-kormány erősen támogatja a hagyományos nemi szerepekhez való igazodást, és bünteti az attól való elhajlást. Az interjúban Krusovszky elmondja, hogy a magyar társadalomra eleve erősen rányomja a bélyegét a patriarchális szemlélet, de 2010 – Orbán Viktor újbóli hatalomra kerülése - után a légkör drasztikusan átalakult. A Fidesz átfogó jellegű macsó attitűdöt terjesztett el, a kormányzat a férfias habitust árasztja, és ma már egészen megdöbbentő a helyzet.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.08.06., péntek 6:00
Riporter: Kárpáti János