„Ki
Reggeli gyors

"Karanténba" rakták a Patriótákat az EP-ben

17/07/2024 11:31

| Szerző: Selmeci János

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az Európai Parlament többsége nem szavazott meg alelnöki pozíciókat a Fidesz képviselőit is soraiban tudó Patrióták Európáért frakciónak. Hegedűs Dániel szerint az EP-ben már hagyománynak számít a szélsőjobb karanténba helyezése. Összefoglaló a Reggeli gyors interjúiból.

A európai demokrácia jogos önvédelmeként, és a Meloni-féle mérsékeltebb szélsőjobboldal és a radikálisabb frakciók közötti szakadék növelésére tett kísérletként is felfogható, hogy az Európai Parlament többsége nem szavazott meg alelnöki pozíciókat a Fidesz képviselőit is soraiban tudó Patrióták Európáért frakciónak, holott a méretük alapján két hely is járt volna nekik – erről a German Marsall Found elemzője beszélt a Reggeli Gyorsban. Hegedűs Dániel szerint joggal lehet vitatkozni azon, hogy ez mennyire demokratikus döntés, másra viszont aligha lehetett számítani, az EP-ben ugyanis már hagyománynak számít a szélsőjobb karanténba helyezése. 

2024. július 17. Reggeli gyors-részlet (2024.07.17.) Hegedűs Dániel a szélsőjobb karanténjáról
01:05
00:00

Nem fog változtatni a magyar uniós elnökség kritikus megítélésén, hogy az osztrák kancellár ellenzi az elnökség bizottsági bojkottját – erről a German Marshall Found elemzője beszélt a Klubrádiónak. Karl Nehammer kancellár szerint szembesíteni kell Orbánt az egyeztetéseket nélkülöző eljárásával, de nem szabad bojkottálni a soros elnökséget, mivel a lehető legrosszabb megoldás, ha az EU-n belül nem állunk szóba egymással. Hegedűs Dániel kiemelte, hogy az osztrákokat is érte korábban hasonló bojkott, amikor a Osztrák Szabadságpárt a kormánykoalíció tagja lett, ez pedig magyarázat az álláspontjukra. Az elemző úgy véli, bár lehetnek még olyan tagállamok, akik nem értenek majd egyet az Orbán-kormánnyal szembeni szankciókkal, a magyar uniós elnökség ettől még a tankönyvi példa lesz arra, hogy ezt hogy nem szabad csinálni. 

2024. július 17. Reggeli gyors-részlet (2024.07.17.) Hegedűs Dániel az osztrák kancellárról
00:50
00:00

Európai Parlament
 
Európai Parlament
 
Strasbourg, 2024. július 16. Jordan Bardella, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt és a Patrióták Európáért frakció elnöke a képviselőcsoport megbeszélésére érkezik a júniusi választások eredményeképpen létrejövő Európai Parlament alakuló ülése előtt Strasbourgban 2024. július 16-án.
Fotó: CHRISTOPHE PETIT TESSON / MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
 

 

Hiába szavaznak rájuk is, a magyar ellenzék sem kap több lehetőséget a Fidesztől az országgyűlésben, mint amennyit a Patrióta frakció fog az Európai Parlamentben – így kommentálta Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, hogy a két szélsőjobboldali frakció, köztük az Orbán Viktor által gründolt frakció tagjai nem kaptak pozíciókat az EP-ben és a Bizottságban. A volt EP-képviselő szerint a módszer demokratikusságán és a hatékonyságán is lehet vitatkozni, az biztos, hogy ettől nem fog megszűnni a szélsőjobboldal Európában.  

2024. július 17. Reggeli gyors-részlet (2024.07.17.) Szent-Iványi István
00:39
00:00

Donald Trump megválasztása esetén sem fog tudni Orbán Viktornak segíteni abban, hogy jobb pozícióba kerüljön az Európai Unióban – mondta a Klubrádiónak Magyarország volt washingtoni nagykövete. Simonyi András szerint akár további feszültséget is okozhat az unióban, ha a magyar miniszterelnök egyfajta közvetítőként tekint majd magára az unió és az Egyesült Államok között. 

2024. július 17. Reggeli gyors-részlet (2024.07.17.) Simonyi András
00:50
00:00
 A interjúrészleteket a fenti lejátszókra kattintva hallgathatják meg.