„Klubrádió
Esti gyors

Mindent összezúznak, cserébe nem adnak semmit – Kárpáti Iván jegyzete

5/03/2019 18:12

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Klubtagjuk plakátra kerülése hozta el a drámai pillanatot a nyugati konzervatívok és keleti barátjuk viszonyában. A Juncker-Soros-poszter körüli botrány azonban nem Orbánról, hanem az eddigi európai világ alkonyáról szól. Jönnek az új vezérek, Európa pedig várhat egy újabb háborúra, hogy újratanulja az együttműködés művészetét.

2019. március 05. Esti gyors-részlet - Kárpáti Iván jegyzete (2019.03.05.)
01:16
00:00

Az Európai Néppárt most már nem győzi nyomatékosítva, hangsúlyozva aláhúzni, valamint leszögezni, hogy Orbán elment a falig, átlépte a vörös vonalat és/vagy a Rubicont, miközben elvetette a sulykot, európai értelemben véve.

Kárpáti Iván
 
 

Nyilván egyik klubtagjuk plakátra kerülése hozta el ezt a drámai pillanatot– amit az elmúlt években végzett keleti barátjuk, az csak simán ejnye-bejnye. Vegyük észre, drága hallgatóim, hogy ez nem Orbánról szól, hanem az európai kereszténydemokrata, liberális-konzervatív világ alkonyáról.

Miniszterelnökünk ennek nem okozója, pusztán tünete. Jó helyen van, jó időben és kicsit gyorsabban jár az esze, no meg gátlástalanabb, mint nyugati kollégái. 15-20 évvel ezelőtt, ennek a töredékért örökre kiátkozták volna.

Az ő világuknak azonban vége, már csak az utóvédharcok folynak. Az új világ vezérei persze nem fognak felépíteni, olyan jelentős és prosperáló rendszert, mint amilyet a mostani európai vezetők elődei a háború után. Mindent össze fognak zúzni, ami eddig volt, és cserébe nem fognak adni semmit. Európa pedig várhat egy újabb háborúra, ami után majd megint megtanulhatja az együttműködés művészetét.

Kárpáti Iván, a Klubrádió újságírójának jegyzete az Esti gyors 2019. március 5-ei, keddi adásában hangzott el.