„Mintha a nagymamám szekrényét innám”
12/06/2019 14:47
| Szerző: Klubrádió
A levendulaszörp Fűszeres Eszternél már túlmegy a fogyaszthatóság határán, de azért több receptet és nyári fűszerekkel kapcsolatos tippet megosztott a hallgatókkal a Merőkanál műsorában.
Elmondta: sok fűszerünk meg is terem a mezőkön, mint a kakukkfű, a menta, az oregánó vad változata, amely szurokfű néven ismert, vagy a zsályafélék. Levendulát: keveset használ, mert olyan erős az íze, aromája, hogy nagyon el tud nyomni minden mást. Vanílás éteklekbe nagyon illik, vagy éppen csokoládéba vanília mellé. Viszont neki a levendulaszörp túlmegy a fogyaszthatóság határán: „mintha a nagymamám szekrényét innám” - mondta.
Azért volt a műsorban levendulás recept, igaz, ehhez kell még egy speciális hozzávaló, amelynek idő kell az elkészítéséhez. Ehhez kell néhány kicsi, légmentesen lezáródó üveg, kristálycukor és levendula. Az üvegbe rétegezzük a cukrot a levendulával, kb. egy ujjnyi cukor, egy sor levendula, egy ujjnyi cukor, egy sor levendula. A lezárt üvegeket tegyük 1-2 hétre száraz, hűvös helyre, ez idő alatt a levendula aromája átjárja a cukrot. A következő, levendulás sütihez ezt a cukrot le kell darálni, (ezt egyszerű kávédarálóval meg lehet oldani) és ebbe a virágokból is lehet darálni egy keveset.
Ha megvan, akkor 25 dkg lisztet és 5 dkg őrölt mandulát elegyítsük fél csomag sütőporral, egy csomag vaníliás cukorral és egy fél citrom reszelt héjával, adjunk hozzá 10 dkg levendulás cukrot, majd morzsoljuk el vele a vajat. Dolgozzuk bele a tojást, de ne gyömöszöljük sokáig, mert le fog égni. A tésztát pihentessük a hűtőben egy órát, majd nyújtsuk ki fél centi vastagra, szaggassuk ki valamilyen linzerformával és 170 fokra melegített sütőben 10-12 perc alatt süssük készre. Ha a széle barnulni kezd, akkor már jó.
Az adást meghallgathatják a fenti lejátszás gombra kattintva.
2019. június 12., kedd
Műsorvezető: Kovács M. Veronika