„Klubrádió
Reggeli gyors

„Mintha a nagymamám szekrényét innám”

12/06/2019 14:47

| Szerző: Klubrádió

A levendulaszörp Fűszeres Eszternél már túlmegy a fogyaszthatóság határán, de azért több receptet és nyári fűszerekkel kapcsolatos tippet megosztott a hallgatókkal a Merőkanál műsorában.

2019. június 12. Reggeli gyors / részlet - Merőkanál (19.06.12.)
06:37
00:00
A műsorban Fűszeres Eszter azt mondta: nagy családi kedvenc a habart bableves, egy északkelet-magyarországi, tejes leves, amely kaporral készül, zöldbabból fő, hidegen tálalják, elkészül egy nagy fazékkal és csak rá kell járni. Említette a kovászosuborka-levest is, amely talán nem is igazi leves, hiszen nem kell főzni, csak leturmixolni a koviubit, és kefirrel, joghurttal, jéggel feldobni. Az avokádókrémleves pedig úgy készül, hogy veszünk bármilyen maradék leszűrt zöldséglevet, könnyű majonézt csinálunk, abba mehet az egész avokádó, amelyet korianderrel és egy kis chilivel fűszerezzünk, hogy nagyon ne csípjen, ne melegedjünk ki még jobban, ha már itt a nyár.

Elmondta: sok fűszerünk meg is terem a mezőkön, mint a kakukkfű, a menta, az oregánó vad változata, amely szurokfű néven ismert, vagy a zsályafélék. Levendulát: keveset használ, mert olyan erős az íze, aromája, hogy nagyon el tud nyomni minden mást. Vanílás éteklekbe nagyon illik, vagy éppen csokoládéba vanília mellé. Viszont neki a levendulaszörp túlmegy a fogyaszthatóság határán: „mintha a nagymamám szekrényét innám” - mondta.

 
Fűszer és Lélek; 
Forrás: Facebook
 


Azért volt a műsorban levendulás recept, igaz, ehhez kell még egy speciális hozzávaló, amelynek idő kell az elkészítéséhez. Ehhez kell néhány kicsi, légmentesen lezáródó üveg, kristálycukor és levendula. Az üvegbe rétegezzük a cukrot a levendulával, kb. egy ujjnyi cukor, egy sor levendula, egy ujjnyi cukor, egy sor levendula. A lezárt üvegeket tegyük 1-2 hétre száraz, hűvös helyre, ez idő alatt a levendula aromája átjárja a cukrot. A következő, levendulás sütihez ezt a cukrot le kell darálni, (ezt egyszerű kávédarálóval meg lehet oldani) és ebbe a virágokból is lehet darálni egy keveset.

Ha megvan, akkor 25 dkg lisztet és 5 dkg őrölt mandulát elegyítsük fél csomag sütőporral, egy csomag vaníliás cukorral és egy fél citrom reszelt héjával, adjunk hozzá 10 dkg levendulás cukrot, majd morzsoljuk el vele a vajat. Dolgozzuk bele a tojást, de ne gyömöszöljük sokáig, mert le fog égni. A tésztát pihentessük a hűtőben egy órát, majd nyújtsuk ki fél centi vastagra, szaggassuk ki valamilyen linzerformával és 170 fokra melegített sütőben 10-12 perc alatt süssük készre. Ha a széle barnulni kezd, akkor már jó.

Az adást meghallgathatják a fenti lejátszás gombra kattintva.

Reggeli gyors / Merőkanál
2019. június 12., kedd 
Műsorvezető: Kovács M. Veronika