„Klubrádió
Reggeli gyors

Gyönyörű, szív alakú, egészséges és a virágzása is ünnep

5/06/2019 14:35

| Szerző: Klubrádió

Már az ősemberek is ették, termeszteni talán az ókori görögök kezdték, Japánban a virágzása is ünnep, mi pedig nemcsak azért esszük, mert finom, hanem mert sok vitamin van benne, jót tesz a csontoknak és méregtelenít is. Egy tálból cseresznyéztünk a hallgatókkal a Merőkanálban.

2019. június 05. Reggeli gyors-részlet/Merőkanál (2019.06.05.)
05:30
00:00
Már az ősember is szerette

Még a virágzása is ünnep, de amikor beérik, nagy önuralom kell hozzá, hogy ne együk meg a gyönyörű, szív alakú, vörös gyümölcsöt – a cseresznyét. Persze az is lehet, hogy nem is a vörös fajtából nassolgatunk, merthogy ennek a gyümölcsnek közel ezer fajtája van és a termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjedhet.

Őseiket pedig egészen az őskorig vezethetik vissza, hiszen a svájci cölöpépítményekben vagy az amerikai őslakosok kőkorszakbeli barlangjaiban is találtak a régészek cseresznyemagokat, amelyek azt igazolják, hogy már az ősember is majszolgatott cseresznyét. A termesztésére vonatkozó legrégebbi adatok a görög műveltség idejéből valók, bár más források szerint Anatólia északkeleti részéről hozták be a Római Birodalom Pontus régiójába, i.e. 72-ben. Ezt bizonyíthatja a neve: a törökországi Giresun városát az ókori görögök Kerasous vagy Cerasus néven ismerték, így az innen származó gyümölcsöt is ezen a néven emlegették.

A fiatalság és a megújulás jelképe

Hosszan lehetne még azon elmélkedni azon, hol melyik fajta terem meg és hogy Japán tavaszi ünnepe melyiknek a virágzásához kötődik, de maradjunk annyiban: nem véletlenül tartják ott a fiatalság és a megújulás jelképének. Ugyanis a cseresznye nagyon-nagyon-nagyon egészséges: kifejezetten sok A-vitamin és C-vitamin van benne, és lehetne még sorolni, milyen vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag.

Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, ezért is jó, ha a gyerekek sokat esznek belőle. Gyümölcse tisztító, vízhajtó, méregtelenítő – sőt, a szárából is főznek ilyen teát – és napi negyed kiló cseresznye fogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, így az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában is lehet szerepe. Borban feloldva pedig köhögés ellen kortyolták. Szép erezésű, vöröses fája és gyökere kemény, értékes bútoralapanyag. Gyantáját filckalapok keményítésére használták. A magját lenvászonba tették, kályhán melegítették, így csináltak belőle melegítőpárnát.

Lehetőleg frissen fogyasszuk, a legjobb a fáról, de akinek ez nem adatik meg, arra figyeljen a piacon, hogy a cseresznye érett legyen, a szemek épek, folt- és repedésmentesek, kemények és fényes héjúak. A szára legyen kemény és élénk zöld, levelei szintén. Óvatosan vigyük haza, aki teheti, inkább dobozba vagy kosárba rakja. Leszárazáskor a gyümölcs sérülhet, ezért ajánlatos csak közvetlenül fogyasztás előtt leszedni a szárakról. A cseresznyét mindig mossuk meg, mert gyakran permetezett. Jól bírja a mélyhűtést, de előtte érdemes kimagozni.

Jutalomfalatok

A cseresznyét legjobb nyersen enni, abbahagyni se nagyon lehet, de sütiben is finom, igaz, amilyen drága idén, valószínűleg kevesebb cseresznyés finomságot csinálunk majd. Aki mégis, annak két recept: az egyik egy cseresznyés pite.

Kell hozzá: 13 dkg finomliszt, 13 dkg cukor, 4 db tojás, 20 dkg mascarpone, 10 dkg tejföl, 15 dkg cseresznye. Habosítsuk ki a cukrot a tojás sárgájával, keverjük el benne a tejfölt és a krémsajtot, aduk hozzá a tojás kissé felvert fehérjét, szitáljuk bele a lisztet és keverjük csomómentesre. Egy közepes méretű, kikent, kilisztezett tepsibe öntsük a masszát, szórjuk meg a megmosott, kimagozott, lisztben megforgatott gyümölccsel és tegyük 170 fokra előmelegített sütőbe. kb. 40-45 perc alatt sül aranybarnára.

A másik pedig legyen ennek a fordítja, egy fordított pite. Kell hozzá: 3 db tojás, 180 g finomliszt, 180 g cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 50 ml víz, 1 tk sütőpor, A tetejére: a tetejére 500 g cseresznye , 50 g cukor , 50 g őrölt mandula, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 ek porcukor. Kezdjük a tetejével: a hozzávalókat keverjük jól össze, és öntsük egy kivajazott tortaformába. Fontos, hogy cseresznyeszemek szorosan simuljanak egymáshoz. Keverjük ki a tojást a cukorral, adjuk hozzá a vajat, majd adjuk hozzá a liszttel elvegyített a sütőport. A masszát öntsük a cseresznye tetejére, és tegyük sütőbe a 170 fokra előmelegített sütőbe. kb. 30 perce alatt sül készre, de azért nem ért tűpróbával ellenőrizni. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd borítsuk ki.

Az adást a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors / Merőkanál
2019. június 5., szerda 6.30
Műsorvezető: Kovács M. Veronika