„Klubrádió
Reggeli gyors

„Mintha Mészáros kastélyt építene a Népligetbe”

14/04/2021 16:16

| Szerző: Klubrádió/szg

Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője, országgyűlési képviselőjelölt petíciót indított a Budapestre tervezett kínai egyetem ellen. Szerinte a diákvárossal a kollégisták lakhatási gondjainak enyhítése mellett hosszabb távon az albérletárak csökkenését is el lehetne érni, ez lenne az ország érdeke, nem a 450+100 milliárdos gigaprojekt a járvány közepén. Hozzátette, szerinte Gulyás Gergely nyilatkozata, hogy diákváros is lesz és Fudan is, olyan, Mészáros Lőrinc kastélyt építene a Népligetbe, aztán bejelentenék, hogy Népliget marad a neve – csak éppen „se nép, se liget nem lesz benne”.

2021. április 14. Reggeli gyors - részlet 21.04.14. Jámbor András
10:35
00:00

„A Diákváros fontos kormányzati terv, fel fog épülni a Fudan Egyetem mellett” – reagált a Miniszterelnökség kedden az atv.hu kérdéseire. A Gulyás Gergely vezette tárca azt írta, „Karácsony Gergely napok óta szórakoztató vitát folytat saját magával, miközben saját Facebook-oldalán a kormány Diákvárosra vonatkozó terveit reklámozza”. 

Jámbor Andrást, a Mérce volt főszerkesztőjét, országgyűlési képviselőjelöltet arról kérdeztük, hogy petíciót indított a sanghaji Fudan Egyetem budapesti kampuszának megépítése ellen. Úgy fogalmazott: nehéz értelmezni Gulyás Gergely mondatait; ő arra jutott ebből, hogy a miniszter szerint egyaránt fel lehet húzni a legutóbbi megállapodás szerinti 9-12 ezer férőhelyet a diákoknak, és a gigaegyetemet, amelyről a Direkt36 cikkéből lehetett tudomást szerezni – hiszen kormányzati tájékoztatás nem volt róla. Ezt nagyjából úgy tudja elképzelni, mintha Mészáros Lőrinc kastélyt építene a Népligetbe, aztán bejelentenék, hogy Népliget marad a neve – csak éppen „se nép, se liget nem lesz benne”.

Ez a terület Észak-Csepelen és a Ráckevei-öböl túlpartján Ferencvárosban helyezkedik el, és az észak-csepeli rész nagyjából zöldterület. Az atlétikai stadion mellett lenne még egy ezer és egy kétezer négyzetméteres sportkomplexum, és nem tudni, hogy ezekre mi szükség van. Ha még az egyetem is bekerülne ide, azt nem látni, hol férne el.

Szerinte eddig úgy tűnt, a „lopakodó olimpiai projekt” része, voltak olyan hírek, hogy az olimpiai falu megtervezéséről van szó valójában, de most már úgy tűnik, hogy „a Selyemút kikötője” lehetne. Arról vannak hírek, hogy lesz vasúti bekötés, a Galvani-híddal teherszállítási összeköttetés, és ott a Duna, tehát Jámbor szerint ebbe az irányba halad a projekt.

Ha vannak barnamezős területeken beruházások, akkor legyenek olyanok, amelyek lakosság érdekeit szolgálják, és ennyi olcsó kollégiumi férőhely abszolút a lakosság érdekeit szolgálná, nemcsak a kollégistáknak segítene, hanem lenne hatása a teljes budapesti albérletpiacra, árcsökkenést hozhatna hosszabb távon.

 
Fudan Egyetem
 
 Fotó: Pixabay
 

Aláírásgyűjtést indított, ennek az a lényege, hogy a kormány adjon egyáltalán tájékoztatást, mert azonkívül, amit Gulyás Gergely mondott, nem lehet semmi tudni, csak amit a Direkt36 kiderített. Nem tudni, hogy mi maradna az olcsó lakhatási lehetőségekből. Hangsúlyozta: ne épüljön meg 450 milliárdos kölcsönből, 100 milliárdot hozzácsapva a járvány közepén egy olyan gigaprojekt, amelyet külföldi cégek építenek külföldi munkavállalókkal, tehát amelyből a magyar gazdaság semmilyen hasznot nem húzna. Szeretnék ezt az ügyet hosszú távon képviselni, elérni, hogy ne valósuljon meg az a projekt, amelyről most lehet tudni az oknyomozó portálnak köszönhetően, és valósuljon meg a Diákváros. Tiltakozásokat, Akciókat is szerveznek, amint lesz erre lehetőség. De ha kormányváltás lesz, akkor ezt a beruházást le kell állítani, képviselőjelöltként arra is kéri a mandátumot, hogy leállítsák a kínai beruházást, és maradjon zöldterület, valamint az olcsó lakhatási lehetőségek fejlesztése,.

Vagy ha idejön a világ egyik legjobb egyeteme, akkor tudjuk meg, milyen szakokról van szó, hogy kapcsolódik a magyar felsőoktatáshoz, milyen szakokról van szó. De alapvetően a magyar államnak nem ezt kellene finanszíroznia, hanem azt, hogy egy magyar egyetemi docens bére ne legyen kevesebb, mint amit bármilyen piaci melóban. A CEU-val össze lehet hasonlítani a Fudant, de egyelőre nem azt hallani, hogy a többi egyetemmel együttműködnének vagy a társadalmi mobilitást akarnák elősegíteni, oda például bekerülhettek cigány honfitársaink kedvezményesen – tette hozzá.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Karácsony Gergely/Facebook

Reggeli gyors
2021. április 14., szerda 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert