„Klubrádió
Esti gyors

Nagy Imrétől Putyinig – Kárpáti János jegyzete

30/10/2019 18:02

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Napra pontosan hatvanhárom éve tartotta legendás rádióbeszédét Nagy Imre az egypártrendszer megszüntetéséről, aznap volt a vérengzés a pártháznál, ma pedig a fél várost lezárják amiatt a bizonyos konvoj miatt.

2019. október 30. Esti gyors / részlet, Kárpáti János jegyzete (19.10.30.)
01:55
00:00

Napra pontosan hatvanhárom évvel ezelőtt, 1956. október 30-án délután Nagy Imre rádióbeszédben közölte: a mind szélesebben kibontakozó forradalom, a demokratikus erők hatalmas megmozdulása válaszút elé állította Magyarországot. Az addigi kommunista politikus megvitatta a dolgot saját lelkiismeretével, és bejelentette a pártállam, az egypártrendszer megszűnését, a szabad választások előkészítését. A folytatást ismerjük, az út innentől kezdve mondhatni nyílegyenes volt Nagy Imre számára az akasztófa felé.

Ugyanezen a napon, még délelőtt a Köztársaság téren lezajlott a pártház ostroma, aminek a végén magukat forradalmároknak nevező fegyveresek elkövették azt a brutális vérengzést, amit aztán a Kádár-rendszer történelemmagyarázói annak bizonyítékaként igyekeztek felmutatni, hogy Magyarországon nem forradalom, hanem ellenforradalom volt.

Október harmincadika tehát – hogy úgy mondjam – kiemelkedően ellentmondásos napja 1956-nak. Népharag, gyilkos indulat, és szinte ugyanakkor jobbnak remélt idők meghirdetett kezdete, ami aztán hamvába holt. Nem csak Nagy Imrének, hanem sokaknak ez a nap volt a döntés napja, amikor elindultak teherautón – például Józsefváros mélyéről –, hogy meg se álljanak Kaliforniáig.

Aki '56-ban még csak tízéves volt, és töltényhüvelyt gyűjtött az elhagyott barikádon, az '89 októberében ereje teljében levő negyvenesként felszabadultan harsogta, hogy ruszkik, haza. Ma pedig bizonytalan nyugdíjasként ácsorgott a sárga villogóra állított közlekedési lámpánál, és várta, hogy húzzon már el az a konvoj. Idővel az ember megértőbbé válik.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2019. október 30-i adásában hangzott el.