„Klubrádió
Kovátsműhely

Napforduló és körforgás

24/12/2021 12:39

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: Kováts Kriszta a Kolinda együttes vendégeként énekelte el Dabasi Péter dalát, a Napfordulót az Elfelejtett istenek című albumról, majd Kereszturi Ákos csillagászt kérdezte a természeti körforgásokról, illetve Vajda Mihály filozófussal beszélgetett arról, hogy léteznek-e társadalmi körforgások is.

2021. december 19. Kovátsműhely (2021. december 19., vasárnap 17:00)
53:54
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

Az adás témaadó dala:

A Kovátsműhely legutóbbi adása a téli napforduló közvetlen közelében hangzott el; az adás első felében az énekes-műsorvezető így egy csillagászt, az egyik nyári adásunkban már szereplő Kereszturi Ákost kérdezte a napforduló csillagászati vonzatáról. A számos figyelemreméltó természeti jelenség között szóba került nem csak az éjszaka hossza és a nap járása az egyenlítőnél vagy épp az egyes sarkvidékeken, de a földtörténeti jégkorszakok kialakulásának és elmúlásának kérdésköre is, valamint az a változatos természeti szépség, amihez hozzászoktunk itt az északi féltekén, ahol a Nap járása gyakran változó természeti együttállásokat hoz létre.

Az adás közepén ugyancsak a Kolinda együttestől hangzott el egy dal, a Körtánc, majd Kováts Kriszta Vajda Mihály filozófust köszöntötte a stúdióban, akinek azt a kérdést tette föl, hogy léteznek-e a történelemben vagy a társadalmakban olyan körforgások, mint amit a természetben látunk. Vajda megszokott szkepszisével a lehetséges felfogások pluralizmusát hangoztatta, amely szerint ciklusokban és a haladás eszméjében is sokan gondolkodtak, az európai kultúrára éppen az utóbbi a jellemző, amely a nyugati monoteizmus alapmintázatához híven a teremtéstől a megváltásig tartó időívből indul ki, ami a szekularizmus korában a történelmi és technikai haladás felfogásába ment át. A beszélgetés végén a műsorvezető az egyik hetilapban publikált tárcasorozatáról is kérdezte Vajda Mihályt, amelyben az akadémikus filozófus Szókratésszel folytatja szakadatlan párbeszédét.

Kováts Kriszta és Vajda Mihály (Fotó: Pályi Márk / Klubrádió)

A beszélgetések az itt olvasható részleteken kívül még számos más érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást! Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel, ezúttal az ünnepre való tekintettel rendkívüli, karácsonyi tartalommal: Varga Miklós énekli el Ács András és Fábri Péter Éjféli mise című dalát, majd a műsorvezető először Iványi Gábor lelkészt kérdezi a karácsony szentségéről, utána Fischer Miklós pszichológussal beszélget a krízisvonalakra az ünnepek alatt beérkező segélykérő hívásokról.

Íme a következő vasárnapi dal: