„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Négy fal közé zárva a család: játsszon a szülő is!

27/03/2020 18:03

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus miatt bezártak az óvodák, az iskolák, a keddi Ötösben Dr. Kolosai Nedda, az ELTE Tanító- és Óvónőképző Karának egyetemi docense adott tanácsot a gyermekükkel otthon maradt szülőknek.

2020. március 24. Ötös Bódy Gergővel-részlet/ Interjú, Kolosai Nedda 2020.03.24.
11:04
00:00

Ebben az új élethelyzetben mindenképpen érdemes kialakítani egy állandó napi ritmust. Fontos, hogy a szülő rendszeresen megteremtse gyermeke számára azt az időt, amelyet játékra fordíthat – mondta Kolosai Nedda. Érdemes közösen meséket olvasni, együtt játszani, már csak azért is, mert a gondolkodás, a későbbi tanulás egyik alapja a szabad játék.

A kevesebb játékszer néha több, a jó játékhoz nem feltétlenül kell sok eszköz. Amikor a gyermekek szabadon játszanak, például úgy, hogy a felnőtteket utánozzák – szimbolikusan főznek, szerelnek, és így tovább  – fejlődik a képzeletük. Ez a fajta játék a gyermekeknek lehetőséget ad a megértésre, tanulásra.

 Forrás: Pixabay


A gyermeket tehát hagyni kell szabadon játszani, de erőltetni sosem szabad. A kicsiknek pedig mindig szükségük van arra is, hogy tudják, vannak mellettük felnőttek, akik kompetensek, akiktől bármikor kérdezhetnek.

A szülők akkor tesznek jót, ha ezt az együtt töltött többletidőt türelemmel és jókedvvel fogadják, és szívesen fordulnak gyermekük felé, részükről is fontos a játékkedv – jegyezte meg a pedagógus.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös/Interjú Kolosai Neddával
2020. március. 24. kedd 10.00
műsorvezető: Bódy Gergő