„Klubrádió
Kovátsműhely

Nekem a Balaton

11/07/2020 11:01

| Szerző: Barna Zsuzsa/Klubrádió

A Kovátsműhely vasárnapi daltörténetében a Balatonhoz látogatunk. Olti Ferenc Balatonfüreden, a hajdani zsinagóga épületében hozta létre a Zsidó Kiválóságok Házát. De nemcsak erről, és az ott látható kiállításokról beszélgetünk vele, hanem magáról Balatonfüredről és a Balatonról is. Kováts Kriszta második vendége az adásban Sumonyi Papp Zoltán író, akivel a Szigligeti Alkotóház történetét és hagyományait vesszük sorra.

Olti Ferenc több generációra visszamenőleg balatonfüredi zsidó családból származik, szülei holokauszt-túlélők. Éppen ezért szívügye nem csak Balatonfüred, de a zsidóság, a zsidó hagyományok ápolása, megmutatása is. A Zsidó Kiválóságok Házát 2018-ban hívta életre. A kalandos sorsú egykori zsinagóga épülete kiállítótér és közösségi tér is egyben, de előadásoknak, koncerteknek is helyet ad. Az “Einsteintől napjainkig - Zsidók és csúcstechnika” elnevezésű állandó kiállításon olyan zsidó származású, világhírű kutatók élete ismerhető meg, akik a szakterületükön maradandót alkottak, munkásságukkal hozzájárultak a mai világ működéséhez.

A rendezvényeik pedig elsősorban a helyieknek szólnak - bár természetesen szeretettel várnak minden látogatót.

Ferenc lelkesen gyűjti és őrzi a balatonfüredi zsidó emlékeket, és sétavezetőként boldogan osztja meg gyermekkori családi emlékeit, és helytörténeti kutatásának eredményeit az érdeklődőkkel.

Adásunk második felében Sumonyi Papp Zoltán író a vendégünk, aki immár 50 éve rendszeres látogatója a legendás Szigligeti Alkotóháznak. A szigligeti Alkotóház vagy Puteani-Esterházy-kastély a Tóthi Lengyel-, majd a Puteani, végül az Esterházy-család szigligeti uradalmának központja volt. A második világháború után államosították, az ötvenes évek óta az írók, költők, képzőművészek és zeneszerzők alkotóházaként működik.

Vendégünkkel sorra vesszük, milyen nagyságok fordultak meg és alkottak a kastélyban, hogyan telnek a szigligeti nyarak és telek, és milyen hagyományok honosodtak meg az évtizedek során.

Kiderül, hogy mi a “szentistvánozás” nevű játék, de az Egri József által számtalan formában megörökített balatoni táj szépségéről is beszélgetünk.

Vendégünk elmondja, hogy akik az Alkotóházban megfordulnak, bár gyakran egyáltalán nem is ismerik egymást, Szigliget mégis olyan kapocs, amely egy életre összeköti őket.

Kovátsműhely
2020. július 12. vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Barna Zsuzsa