„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nem elég a kormányváltás

7/08/2020 21:25

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Ebben a rendszerben nem lehet jól kormányozni az országot. Az emberek nagy része már tudja, hogy milyen világban él, a politikusok zöme nem veszi tudomásul.

2020. augusztus 07. Megbeszéljük - részlet 20.08.07. Kozák Márton
16:33
00:00

Semmi értelme, hogy az ellenzék pártjai közül valamelyik is vezető szerepre törjön a többiekhez képest. Kevés az ereje, még akkor is, ha támogatottságát tizenegynéhány százalékról harmincra tudná feltornázni, ami egyébként valószínűtlen. A megoldás egyetlen ellenzéki választási párt létrehozása. Ez is kiolvasható abból a tanulmányból, amelyet Magyar Bálint, az egykori SZDSZ politikusa és Kozák Márton szociológus jelentetett meg az Élet és Irodalomban, „Ha nem tetszik a rendszer” címmel.

Karakteresen megállapítják, hogy az Orbán-rendszer egy bűnszervezet, ezért nem elég kormányváltásban gondolkodni, hanem rendszerváltásra van szükség. Ilyen keretek között nem lehet jól kormányozni az országot.

EP-választás - Mozgóurnás szavazás a Bács-Kiskun megyei ta
 
MTI/Ujvári Sándor

Kozák Márton a Megbeszéljük című műsorban említett egy példát: az egyik ellenzéki párt azt szorgalmazza, hogy csökkentsék az élelmiszerek adóját, mert nagyon megdrágult a zöldség, a gyümölcs. Ezzel azt sugallja, hogy az Országgyűlés elé lehetne állni egy ilyen, vagy bármilyen ellenzéki javaslattal úgy, hogy annak lenne értelme. Ez totális félreértés, amellett, hogy meddő próbálkozás. Az ellenzéknek éppen azt kellene bemutatnia, hogy a magyar parlament a vicc kategóriájába tartozik. Egy kutatás azt vizsgálta, hogy a parlamentek ellenőrző szerepe mennyire érvényesül a világ 128 országában. A 121. helyen állunk.

Az ellenzéknek nem saját magát kellene rágnia, sőt lejáratnia, mint Gödön. Meg kellene találni a megfelelő kérdéseket és azokra a jó válaszokat. Itt van mondjuk a tulajdonbiztonság. Egy vidéki gazdálkodó nem mer szóba állni az újságírókkal és elmondani a sérelmeit, mert abban a pillanatban ráteszi a kezét a gazdaságára egy helyi fideszes, persze a hatalom segítségével.

Nos, a cikk szerzői szerint apró, egyszerű dolgokkal kezdve, azokat felfűzve lehet haladni az ellenzéki győzelem felé. Nyilván a nagyobb, bonyolultabb politikai kérdéseket is meg kell válaszolniuk az ellenzéki pártoknak, de együtt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2020.08.07. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György