„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem ér sokat Orbán vétója

17/11/2020 11:46

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az Európai Unióban a kompromisszumokat keresik. Nem szoktak hozzá, hogy valaki a nem méltányolható saját érdekeit képviseli. Meglesz a megoldás.

2020. november 17. Reggeli gyors - részlet 20.11.17. Lattmann Tamás
08:14
00:00

El kell ismerni, hogy Orbán Viktor erős zsarolási pozícióban van az EU-val szemben, mert a 7 éves költségvetést konszenzussal lehet elfogadni, szükség van a szavazatára. Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint ezen a feltételen, tehát a konszenzusos elfogadáson nem is lenne szabad enyhíteni, hiszen az EU erre épül. A tagországok kompromisszumának kikényszerítésére. Ez a működésének lényege. Valószínűleg nem kellett volna összekötni a jogállamisági feltételeket a költségvetéssel és a segélyalappal, mert ezzel tud most zsarolni Orbán.

Ám a politikai mozgástér még elég széles. Az EU vezetői mondhatják azt, hogy rendben, nem kötik a jogállam meglétéhez a támogatásokat. A két dolgot szétválasztják. Ez első pillanatra Orbán győzelmét jelentené, de épp az ellenkezőjéről van szó. A magyar miniszterelnök abban a pillanatban elveszíti zsarolási pozícióját. Közben a jogállamisági vizsgálat folyik, az Európai Parlament és a soros elnökség egységes ezügyben.

Az Európai Unió vezetői soha nem a kiütésre játszanak. A konszenzust keresik, és való igaz, hogy nem szoktak hozzá olyan tagállami vezetők jelenlétéhez, akik csak a saját érdekeiket nézik, amelyek egyáltalán nem méltányolhatók. Ilyennel eddig nem is találkoztak, tehát új problémával állnak szemben, amelyet meg fognak oldani, mert meg kell.

Lattmann Tamás elképzelhetőnek, sőt valószínűnek tartja, hogy az eurozóna országai összébb zárnak, a keleti államokat pedig bizonyos mértékben magukra hagyják. Érdemes belegondolni ebbe a forgatókönyvbe, mert az tisztán látszik, hogy a térség nem egységes, de még a V 4-ek érdekei sem azonosak. Orbán köre tehát igen kicsi, és a bajban még zsugorodhat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

Reggeli gyors
2020.11.17. 06:00
Műsorvezető: Dési János

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás