„Klubrádió

Nem is úgy van az a cápázás

19/01/2020 15:42

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Hiába a 20 ezer betöltetlen álláshely az informatikában, a cégek nem rabolják le gátlástalanul a tehetségeket az egyetemekről. Első a diploma. Erről és a közoktatás hiányosságait kihasználó magániskolákról volt szó a csütörtöki Y-ban.

2020. január 16. Y - Galavits Patrik generációs műsora (2020. január 16., csütörtök 15:00)
45:23
00:00
Műsorvezetők: Galavits Patrik Szerkesztők: Árva Brigitta

Bill Gates, Michael Dell és Mark Zuckerberg. Csak három név azok közül, akik félbehagyták egyetemi tanulmányaikat, mert már tanulmányaik alatt sikeres vállalkozásba fogtak.

Magyarországon a statisztikák szerint a felsőoktatásban tanulók 40 százaléka szakítja meg egy ponton tanulmányait  –  ez jelenthet időszakos szünetet, passziváltatást, szakváltást, de akár végleges szakítást is a tanulmányokkal.

Az Y csütörtöki vendégei közül Tóth Mária, a DXC szoftverfejlesztési igazgatója elsősorban az informatikai szakmát ért kihívásokról beszélt. Elmondta: bár az ő területükön is hatalmas a munkaerőhiány, nem jellemző, hogy a cégek felelőtlenül "cápáznák" a tehetséges egyetemistákat.

Természetesen gyakori, hogy valakiket már a tanulmányaik alatt alkalmaznak, de az ő gyakorlatuk szerint teljes állásról csak a diploma megszerzése után lehet szó. Erre motiválják a náluk munkát vállaló fiatalokat, mert az egyetemen nélkülözhetetlen alapokat kaphatnak meg.

 
kép: Pixabay
 


Igaz lehetne ez a közoktatásra is, amely azonban még a felsőoktatásnál is komolyabb kihívásokkal néz szembe. A hatalmas tanárhiány azonban a piacnak lehetőségeket is rejt magában: a budapesti Funside School is egy ilyen űrt próbál betölteni.

Kittka András, az iskola alapítója arról beszélt, hogy náluk informatikát és nyelvet tanulhatnak a gyerekek, akik valamiért nem elégszenek meg a közoktatásban kapott tudással. De nem különítik el magukat feltétlenül a közoktatástól: van már budapesti iskola, amelybe meghívták őket és rendszeresen tartanak ott órákat.

A piaci szereplők megjelenése az oktatásban persze sok kérdést felvet, térségek, de akár egyes osztályokban szegényebb és gazdagabb diákok között is növelheti az egyenlőtlenségeket.

Az adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva, vagy Spotify-on. Címlapi kép: Pixabay

Y - Galavits Patrik generációs műsora
2020. január 16., csütörtök 15:00