„Klubrádió
Esti gyors

"Nem pápának készül Márki-Zay, hanem az ország miniszterelnökének"

24/11/2021 21:02

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nemcsak konzervatív katolikus emberként kell gondolkodnia Márki-Zay Péternek. Miniszterelnök-jelöltként azt is fel kell mérnie, hogy az egyház álláspontjától eltérően a különböző jogrendszerek már kiterjesztették a házasság fogalmát a meleg párokra is – véli Máté-Tóth András vallástudós.

2021. november 24. Esti gyors - részlet 21.11.24. Máté-Tóth András
07:19
00:00

Márki-Zay Péter a BBC Hard Talk című műsorában egyebek mellett azt mondta, megválasztása esetén engedélyeznék az azonos neműek házasságát Magyarországon. Ezzel egy liberális, Nyugat-Európában terjedő gyakorlatról beszélt.

Máté-Tóth András vallástudós, teológus szerint Márki-Zay nem elhamarkodott kijelentést tett. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt magára ezúttal is mint konzervatív keresztény emberre hivatkozott. Azonban két fontos körülményt szem előtt tart. Az állam és az egyház szétválasztását, és azt, hogy ő mint közéleti személy hogyan vélekedik erről a kérdésről: támogathatónak tartja.

A katolikus egyháznak megvan a tanítása arról, hogy mit tekint házasságnak. Nagyon fontos, hogy a kérdés nem arra irányult, hogy hívő katolikusként Márki-Zay hogyan vélekedik az azonos neműek házasságáról. Máté-Tóth kifejtette, ebben az értelemben a házasság szentség férfi és nő között. Tehát az azonos neműek házassága nem jelenthet szentségi köteléket.

"A kérdés arra vonatkozott, hogy megilleti-e azonos jog az azonos nemű párokat" – foglalta össze. Hozzátette, nem annyira új lépés lenne ez, hiszen bejegyzett élettársi kapcsolat létesíthetnek a meleg párok annak minden pozitív jogi következményével. A melegházasság bevezetése szimbolikus jelentősségű lenne.

Megjegyezte, a katolikus egyház a házasságról alkotott álláspontját olyan időben fogalmazta meg, amikor a gyermeknemzés kiemelten fontos feladatnak tűnt, mert a Föld népessége sokkal kisebb volt, így a tudós nem tartja kizárhatónak azt sem, hogy napjainkban, amikor a túlnépesedéssel kell szembenézni, oldja majd valamelyest ez az iránymutatást.

"Márki-Zay nem a püspöki kar elnökének, és nem pápának készül, hanem az ország miniszterelnökének."

Miniszterelnök-jelöltként Márki-Zay látja azt, hogy a magyar, az európai és az emberi jogok rendszerében a házasság lényege kiterjedt a homoszexuális párokra is.

 
Márki-Zay PéterForrás: Facebook
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/interjú Máté-Tóth Andrással
21.11.24., szerda 18:23
Riporter: Szénási Sándor