„Zajlik
Esti gyors

Nemzetbiztonsági szakértő: Mindenki árgus szemekkel nézi a különböző érintettek reakcióját

20/09/2024 08:15

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A Hezbollah több ezer felrobbant személyhívójának ügyében az egyértelmű kommunikáció hiányát lehet úgy értelmezni Katrein Ferenc szerint, hogy "felvállaltunk egy konfliktust azokkal a palesztinokat támogató arab országokkal, akik felé elvileg nyitni akarunk".

2024. szeptember 19. Esti gyors - részlet 2024.09.19. Katrein Ferenc
09:33
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, kedden a Hezbollah több ezer személyhívóját robbantották fel egyidejűleg, szerdán pedig több több száz adó-vevővel ismétlődött meg a tömeges merénylet. A  terrorszervezet tagjai kezében felrobbant személyhívók keddi története, a nemzetközi sajtóban is kiemelik, hogy magyar, budapesti céghez köthetők a Libanonba és Szíriába került készülékek.

„Lehetséges-e a kormány tudta nélkül egy ilyen nagy méretű akciót végrehajtani? – tette fel a kérdést a csütörtöki Esti gyors műsorvezetője, Rózsa Péter.

„Ez elég egyértelmű kérdés, amire nincs igazán jó válasz. Ha tudott róla, az a baj, ha nem tudott róla, az a baj” – mondta Katrein Ferenc nemzetbiztonsági szakértő „nagyon komoly titkosszolgálati incidensnek” nevezve az esetet. Katrein 13 évig dolgozott a magyar kémelhárításnak, ez idő alatt műveleti igazgatói poszton is tevékenykedett. Különösen azért tartja kínosnak, mert ennek híre nemcsak a nyugati sajtóba, de az arab világba is eljutott „és most mindenki árgus szemekkel nézi a különböző érintettek reakcióját, ezért nagyon fontos lenne a tiszta kommunikáció a magyar kormány részéről”.

Ennek hiányában lehet úgy értelmezni is, hogy „felvállaltunk egy konfliktust azokkal a palesztinokat támogató arab országokkal, akik felé elvileg nyitni akarunk” – tette hozzá. Nagyon fontos lenne tisztázni a magyar érintettséget, és magyarázatot adni, még ha csak az "átjátszás" szerepe jutott nekünk, ez megfelelő tájékoztatás nélkül „ránk éghet”, ami Katrein szerint komoly veszélybe sodorhatja Magyarországot az arab világgal szemben.

Szakmai szemmel „zseniális, de nem példanélküli Moszad-akciónak” tartja a műveletet.

Csütörtökre összehívta a Nemzetbiztonsági Bizottságot Sas Zoltán, elnök, aki tisztázni szeretné a titkosszolgálatokkal, hogy milyen szerepe lehetett Magyarországnak a Libanonban felrobbant csipógók ügyében. A Jobbikos politikus a Klubrádiónak elmondta, komoly aggodalomra adhat okot, ha Magyarország tudtán kívül, harmadik félként vesz részt egy ilyen konfliktusban.

2024. szeptember 19. Megbeszéljük - részlet 24.09.19. Sas Zoltán
13:18
00:00

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Youtube

Esti gyors/interjú Katrein Ferenc
2024.09.19., csütörtök 18:13
Riporter: Rózsa Péter