„Klubrádió
Reggeli gyors

Nincs mese, lesz második hullám

29/07/2020 11:43

| Szerző: Klubrádió/Kazinczi Károly

Miután nincs oltóanyag a koronavírus okozta járvány ellen, a leghatékonyabb védekezés most az arcot eltakaró maszk viselése. Szakemberek mondják: ősszel újra támad a Covid 19.

2020. július 29. Reggeli gyors - részlet 20.07.29. Ócsai Lajos
06:30
00:00

A környező országokban is emelkedik a fertőzöttek száma, nem csak a Föld távolabbi pontjain. A vírus elleni védekezés hatékony eszköze a távolságtartás, amennyiben lehetséges, akkor az otthon maradás és az orrot, szájat takaró maszk viselése. Nem lehet elégszer elmondani, hogy az egyéni védekezés az egyetlen megoldás e pillanatban. Ha ellazulunk, ha meggondolatlanul választunk nyaralási célpontot, vagy akár csak az itthoni bevásárláskor nem használunk maszkot, akkor a járvány újra fellángolhat.

Ócsai Lajos, a volt ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője bírálta a magyar tájékoztatási gyakorlatot. Más szakemberekkel egyetértve kiemelte, hogy az embereknek tudniuk kellene, hol vannak veszélyben, az ország melyik részén, hol vannak fertőtő gócok.

Koronavírus - Digitális tanrend
MTI/Komka Péter
 

A mostani hírek szerint az iskolák egy része kinyit a nyári szünet után, a másik része nem. Egyelőre erről nincsenek korrekt információk, pedig a szülőknek fontos teendőik lennének, készülniük kellene az új helyzetre, ami nem lesz könnyű. Kiesnek a munkából, szokatlanul sokat kell foglalkozni a gyerekekkel, eszközöket kell beszerezni.

Ócsai Lajos beszélt a védőoltásról is. Nem tudni még, hogy az mikor lesz kész és mikor lesz elérhető Magyarországon. Az sem mindegy, hogy ki vásárolja meg. Amennyiben az állam, akkor törekedni kell a lehető legjobb vakcina beszerzésére. Azt sem tudjuk még, hogy elég lesz-e egyszeri oltás, vagy meg kell majd ismételni. Tehát számos kérdés tisztázatlan.

Lisziewicz Julianna immunológus véleménye szerint, amit az ATV műsorában fejtett ki, az Amerikai Egyesült Államokban állnak legjobban a kutatással, de négy vakcináról mondható el, hogy már klinikai vizsgálati szakaszban van. Ha közben mutálódik a vírus, akkor az eddigi eredmények nem sokat érnek. A lényeg: ha nem védekezünk, hamar visszatérhet és tombolhat a vírus.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bús Csaba.

Reggeli gyors
2020.07.29. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre