„Klubrádió
Esti gyors

Oh, my Göd! – Hardy Mihály jegyzete

6/08/2020 17:57

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Az ellenzéken belüli adok-kapok Gödön attól a perctől kezdve válik országossá, amikortól az ellenzék két legnagyobb pártjának országos szintű vezetői esnek egymásnak – a nyilvánosság előtt. Vadul posztolnak a Facebookon, nyílt leveleket publikálnak közlemény formájában, és egyben azonnal nyilvános diliflepnit is kiállítanak – saját magukról. Az ellenzékiek a Fidesz nélkül is simán kicsinálják egymást, nem lesz szükség Habonyra. A narancs marad az adu!

2020. augusztus 06. Esti gyors-részlet/ Hardy Mihály jegyzete 2020.08.06.
02:41
00:00

Azt hiszem, ebben az egész Kis Magyar Watergate-ügyben, azaz a gödi adok-kapokban a történet kisszerűsége zavar a legjobban. Ahogy egy kollégám – nagyon találóan – a fejéhez kapva megjegyezte: Oh, my Göd!

Mert értem én, hogy ott helyben, egy viszonylag zárt közösségben, egy Pest megyei településen ennek egészen más az optikája. Ott a helyi ügyek igenis számítanak, annak ott van tétje és súlya. Mert ugye nem mindegy, hogy a tavalyi helyosztón a polgármesteri székbe emelt momentumos politikus tud-e és akar-e együttműködni azokkal, akikkel együtt őt a választók megbízták, a Budapestről nézve ellenzékinek nevezett koalícióval. De ez helyi ügy.

Az egész attól a perctől kezdve válik országossá, amikortól az ellenzék két legnagyobb pártjának országos szintű vezetői esnek egymásnak – a nyilvánosság előtt. Vadul posztolnak a Facebookon, nyílt leveleket publikálnak közlemény formájában, és egyben azonnal nyilvános diliflepnit is kiállítanak – saját magukról.

Mert kívülről nézve bizony a gödi ügynek egészen más az olvasata. Rendben van, előfordulhat, hogy egy párttársuk, egy polgármester valahol hajóágyú módjára elszabadul, ne adj’ isten tényleg lepaktál a korábbi vezetés embereivel, szakadás áll be a helyi koalícióban, meginog a kölcsönös bizalom. De ez még mindig helyi ügy marad. Egészen addig, amíg az országos pártvezetők nem csinálnak belőle ego-bajnokságot, nem indul meg a szervek összeméricskélése, ahogy az a fociöltözők fülledt légkörében szokás. Amint nem tudják a forrongó hangulatot – ott helyben – a forró fedő alatt tartani. Sőt, emelgetik a kukta fedelét. Aki már állt a tűzhely mellett jól tudja: a kicsapó gőz először őket égeti meg. Utána pedig megy mindegyik szépen a levesbe, legkésőbb 2022-ben.

Erről egy vicces jelenet jut az eszembe:

Viktor és Tóni támasztja a söntéspultot a felcsúti kocsmában, nézik a híreket a falra szerelt lapostévén.

„Tónikám! Hívd már fel az Árpit telefonon! – mondja Viktor.

- És mit mondjak neki, Főnök? – kérdi szolgálatkészen Tóni.

- Mondd meg neki, hogy nyugodtan visszamehet Londonba. Ezek itt nélkülünk is simán kicsinálják egymást, nem lesz rá most szükség! Na, gyerünk, keverj és osszál, játsszunk még egy partit! A narancs marad az adu! Ja, és kérj még két nagyfröccsöt a rizlingből!”

Minden hasonlóság a kormányfővel és a propagandaminiszterrel pusztán csak a véletlen műve…

Hardy ?ihály jegyzete az Esti gyors 2020. augusztus 06-ai, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
 Forrás: Facebook