„Zajlik
Reggeli gyors

Orbán olyan alaposan fejti ki az orosz elnök álláspontját, hogy pályázhatna akár a Kreml szóvivői szerepére is

10/07/2024 07:13

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Kinevezte magát Európa elnökének és úgy cikázik a világban, mint egy bedrogozott macska – írja a Politico.

2024. július 10. Reggeli gyors - részlet (2024.07.10.) Kárpáti János lapszemléje
05:55
00:00

Orbán Viktor papagájként visszhangozza Vlagyimir Putyin Ukrajnával kapcsolatos irányvonalát az Európai Tanács elnökéhez intézett, kiszivárogtatott levelében – írja a Politico.

Az amerikai portál európai kiadása szerint a magyar kormányfő oly alaposan fejti ki az orosz elnök maximalista álláspontját, hogy pályázhatna akár a Kreml szóvivői szerepére is. Beszámol arról, hogy Putyin azt mondta neki: az idő nem Ukrajnának, hanem az orosz erőknek dolgozik, és hogy orosz becslések szerint az ukrán erők havonta 40-50 ezer katonát veszítenek. Hangsúlyozza, hogy moszkvai megbeszélése során ő maga semmilyen nézetet nem fejtett ki az Európai Unió nevében. Moszkva – közli Orbán – hajlandó megfontolni olyan tűzszüneti javaslatot, amely nem szolgálja az ukrán erők rejtett átcsoportosítását és újraszervezését. A magyar miniszterelnök saját állítása szerint azt mondta Putyinnak: sokan úgy érvelnek, hogy Európának érdeke mielőbb visszatérni a gazdasági növekedés időszakához, amely a tartós békén alapul. Ehhez hozzátette: a béke esélyét csökkenti, hogy nincs a felek közt közvetlen párbeszéd. Orbán szerint még mindig lehetséges a tűzszünet és a béketárgyalás, de ha a háborút nem állítják le, akkor az elkövetkező két hónapban drámaibb veszteségek és katonai fejlemények tanúi leszünk a frontokon, mint eddig bármikor. A magyar vezető végkövetkeztetése: Európának kell vezető, kezdeményező szerepet vállalnia abban, hogy megpróbálják kidolgozni az ukrajnai béketeremtést, mert az Egyesült Államok figyelmét szerinte mindinkább leköti a novemberi elnökválasztás.

Brüsszelben ma a tagállamoknak az Unióhoz akkreditált nagykövetei megvitatják Orbán utazásait. Egy EU-diplomata szarkasztikusan megjegyezte, hogy alighanem kellemes légkörű megbeszélésre kell felkészülni, hiszen a magyar miniszterelnök levelében „semmi, de az égvilágon tényleg semmi” nem tükröződik az Európai Tanács által az elmúlt két és fél évben tett erőfeszítésekből. A Politico szerint valószínűtlen, hogy Orbán missziója sikerrel járna a háború lezárását illetően.

Orbán Viktor Moszkvában
 

 
Moszkva, 2024. július 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásuk után tartott moszkvai sajtótájékoztatón 2024. július 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 

Egyik korábbi cikkében a portál úgy fogalmazott, hogy Orbán kinevezte önmagát Európa elnökének, és hogy úgy cikáz a világban, mint egy bedrogozott macska. Taktikája azonban visszaüthet, mert az EU-nagykövetek tanácskozásának az összehívása azt jelzi, hogy az Unió a nyilvános elítélő nyilatkozatok után a konkrét cselekvés útjára léphet Budapest soros elnökségének a korlátozását illetően. Az Európai Tanács négyötödös többséggel átírhatja az egymást követő soros elnökségek mandátumának a menetrendjét, és több hónappal előbbre is hozhatja a magyart követő lengyel elnökségi ciklus kezdetét.

Az EUObserver brüsszeli hírportál elemzése is említi, hogy Orbán uniósként feltüntetett diplomáciai tevékenysége kiváltotta az arról folyó szóbeszédet, hogy elvennék az elnökséget a magyar kormánytól, ugyanakkor azonban a Magyarországon belüli elnyomás újabb hullámáról is elterelte a figyelmet. Ez utóbbiról írva a portál egyfelől kiemeli, hogy a rezsimhez hűséges Kúria elrendelte a budapesti főpolgármesteri voksok újraszámlálását, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy eltávolítsa az ellenzéki Karácsony Gergelyt. Másfelől az úgynevezett Szuverenitásvédelmi Hivatal külföldi befolyásra hivatkozva vizsgálatot indított a Transparency International magyarországi irodája és az Átlátszó oknyomozó portál ellen.

Maga Orbán eközben a washingtoni NATO-csúcson tartózkodik, és a várakozások szerint külön találkozót tart Donald Trumppal. Az EUObserver felhívja a figyelmet arra: igaz ugyan, hogy az elnökségi menetrend átírása minősített többséggel is lehetséges, de csak azt követően, hogy előbb egyhangú állásfoglalással ki kell mondani, Magyarország megsértette az európai értékeket. Ezt viszont Robert Fico szlovák miniszterelnök megvétózhatná. Fölmerült egyébként az is, hogy elvennék Budapesttől az EU-nál tágabb államközi együttműködési keretnek, az úgynevezett Európai Politikai Közösségnek a novemberre tervezett konferenciáját.

Az EUObserver megszólaltatja Panyi Szabolcs újságírót, aki szerint Orbánt nem érdekli, hogy rossz a híre, nem érdeklik a mérges Twitter-bejegyzések vagy a diplomáciai dorgálások, ő csak a saját hatalmát félti. Orbán csak egyszer engedett oroszbarát projektjéből, amikor tavaly amerikai szankciós nyomás alá került az orosz kémbank budapesti jelenléte miatt. Ez – olvasható az EUObserverben – felveti azt a kérdést, hogy uniós szövegelés helyett amerikai beavatkozásra lesz-e szükség Orbán Nyugat-ellenes elhajlásának a megfékezéséhez.

A washingtoni NATO-csúcsról küldött egyik beszámolójában ugyanakkor a német Die Welt egy meg nem nevezett vezető európai diplomatától azt a gondolatot idézi, hogy nem kellene egyoldalúan bírálni Orbán ingázó diplomáciáját. A lap felhívja a figyelmet arra, hogy Amerika már most, Joe Biden elnöksége alatt is kevesebb fegyvert szállít Ukrajnának, mint Európa. Ha Trump visszatér a Fehér Házba, és az európaiak teljesen magukra maradnak ebben, akkor reális eshetőséggé válhat Orbán kezdeményezése, amely legalább arra irányul, hogy ne következzen be Ukrajna veresége.