„Klubrádió
Reggeli gyors

"Orbánnak nagyon kellhet Völner szavazata a kétharmados döntésekhez"

23/12/2021 11:27

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Sokkal kisebb léptékű ügyekben elrendelik a hatóságok az előzetes letartóztatást, Völner esetében ez mégsem történt meg. Barkóczi Balázs, a DK szóvivője szerint a kormánynak szüksége lehet Völner szavazatára is, ha kétharmadhoz kötött döntésekkel, például a választási törvény újabb változtatásával akarják megnehezíteni az összellenzéki pártok indulását a 2022-es választáson.

2021. december 23. Reggeli gyors - részlet 21.12.23. Barkóczi Balázs
07:39
00:00

Ahogy korábban a Klubrádió is beszámolt róla, hivatali visszaélés miatt feljelenti a Demokratikus Koalíció a Völner Pál ügyében eljáró ügyészt és hivatali felettesét, mert még nem kezdeményezték a fideszes képviselő letartóztatását.

2018 májusa és 2021 júliusa között összesen 83 millió forintot kapott a lemondott igazságügyi államtitkárnál vesztegetési pénzként a Legfőbb Ügyészség gyanúja szerint. Az egyenként 2-5 milliós összegeket konspirált módon vette át a végrehajtói kar immár letartóztatásban lévő elnökétől, Schadl Györgytől.

Barkóczi Balázs, a DK szóvivője a Klubrádióban arról beszélt, hogy nemcsak a Völner büntetőjogi felelősségre vonását szeretnék elérni, de Varga Judit igazságügyi miniszter lemondásához is ragaszkodnak. Indoklása szerint amennyiben Varga tudott helyettese ügyleteiről, akkor részben ő is bűnös a korrupciós ügyben, ha pedig nem tudott róla, úgy teljesen alkalmatlan egy államigazgatási szerv, különösen az Igazságügyi Minisztérium vezetésére.

Megjegyezte, pártja elsődlegesen célja Völner előzetes letartóztatása. Azzal indokolta, hogy az egykori ingaságügyminiszter-helyettes ügyénél sokkal csekélyebb ügyekben, amelyekben a vádlott szabadságvesztéséről dönthetnek, az ügyészség szökés veszélyére hivatkozva indítványozni szokta az előzetes letartóztatást. Völner ezzel szemben máig szabadlábon védekezhet.

Megismételte: "Úgy látszik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök még számít Völner Pál parlamenti szavazataira a kétharmados törvények elfogadásához, vagy módosításához".

Hozzátette, megvan az esélye annak, hogy a kormány még a választások előtt újra meg akarja változtatni a választási törvényt – így még jobban nehezítve az egyesült ellenzék esélyeit – amelyhez kétharmados többbségre van szükség, ezért is igyekeznek minden szavazatot megtartani.

Országgyűlés – Varga Judit igazságügyi bizottsági meghal
 
Varga Judit és Völner Pál
 Fotó: Soós Lajos/MTI
 

Ilyen esetekben megvan az esélye az eljárás befolyásolásának is – jegyezte meg Barkóczi. Ez pedig lehetőséget biztosíthat Völnernek, hogy a Schadl által "Völner gazdájának" nevezett, vélhetően magasabb beosztású tisztviselőhöz vezető nyomokat eltüntesse.

Az ügy lezárulta attól függ Barkóczi szerint, hogy mi szolgálja Orbán érdekeit inkább. Egészen pontosan az, hogy beáldozza Völner Pált, mely esetben ítélet születhet akár a választások előtt is. Ha azonban szüksége van Völner szavazatára, nem számíthatunk arra, hogy elítélik a korrupcióval vádolt politikust.

A teljes beszélgetést  a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Barkóczi Balázzsal
2021.12.23., csütörtök 7:35
Riporter: Mérő Vera