„Klubrádió
Kovátsműhely

Orosz néptáncról és Puskinról

23/10/2021 10:26

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: az énekes-műsorvezető, Kováts Kriszta először a Kalinka című orosz népdalt énekelte el Fábri Péter magyar szövegével és Victor Máté hangszerelésében, Kis berkenyefám címmel, majd először Kiss János balett-táncossal, a Győri Balett volt igazgatójával beszélgetett az orosz néptáncról és saját karrieréről, majd Gáti István költőt kérdezte Puskinról és az ő egyéni Puskin-átiratairól.

2021. október 17. Kovátsműhely (2021. október 17., vasárnap 17:00)
47:58
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

Az adás témaadó dala:

A Kalinka című dal magyar változata után Kiss János balett-táncos, a Győri Balett volt igazgatója Kováts Kriszta kérdésére rengeteget mesélt pályájáról, a Markó Iván együttesében töltött fiatal balettos éveiről és később a Győri Balett továbbviteléről. A beszélgetés apropóját az adás elején elhangzó dal adta: Kiss ugyanis sikeres művészi karrierje során még a leghíresebb orosz balettművész Mojszejevvel is találkozott egy ízben Moszkvában. Igor Mojszejev koreográfus táncegyüttese mindannyiuk számára példát jelentett, amiről a műsorban is több érdekes információ elhangzott, nem feledkezve meg Novák Tatáról, a legendás hazai koreográfusról sem, aki egyébként néhány hónappal ezelőtt személyesen járt a Kovátsműhelyben, amikor a szentivánéji néphagyományokról kérdezte őt a műsorvezető. Kiss János különben másodmagával évfolyamelsőként szovjet ösztöndíjat kapott volna, ami az idő tájt roppant kitüntetésnek számított – ő mégis Győrben maradt.

Az adás közepén a hallgatók meghallgathatták Csajkovszkij jól ismert keringőjét a Hattyúk tavából, majd a műsor Gáti István költővel folytatódott, akivel Kováts Kriszta elsősorban Puskinról beszélgetett, de bepillantást engedtek a klasszikus orosz irodalom egy-két másik szegmensébe is. Gáti mesélt Puskin életéről, arról az előkelőségben töltött gyerekkoráról, amely fölnyitotta a szemét az írásra, és művei mellett tragikusan fiatalon, párbaj következtében bekövetkezett haláláról is. A műsorban Gáti István eddig még meg nem jelent művéből is elhangzottak részletek, amelyben Puskin Anyeginjét írta át kedélyes formába. Az összecsengő rímekkel fűszerezett változat a prózai részeket is versbe teszi át, és a költő már tervezi, hogy kötete után rajzokkal és hangoskönyves változattal kísérve ezt is megjelentesse könyv alakjában.

Ha a beszélgetések részleteire is kíváncsi, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg a teljes adást!

Most vasárnap újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel: a Nézők című dal után a műsorvezető előbb Kánya Katával beszélget a társkeresésről, majd Gönczi Dorkát faggatja a házassági-párkapcsolati mediáció műfajáról.

Kovátsműhely
2021. október 17., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta