„Klubrádió
Kovátsműhely

Ahogy állnak a csillagok

1/10/2021 17:21

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: az énekes-műsorvezető, Kováts Kriszta Bródy János Ahogy állnak a csillagok című dalát énekelte el, majd előbb Kereszturi Ákos csillagásszal beszélgetett a világűrről és a Marsról, majd ifj. Krasznahorkay Attila részecskefizikust, a svájci CERN munkatársát kérdezte a részecskekutatás mai állásáról.

2021. szeptember 26. Kovátsműhely (2021. szeptember 26., vasárnap 17:00)
54:10
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk


Bródy János a dalát a Baltazár Színházban kialakult együttműködésük jegyében írta Kováts Kriszta számára a Kovátsműhely című lemezére. Kováts Kriszta, az énekes-műsorvezető ezután első vendégét, Kereszturi Ákos csillagászt a dalban elhangzó megállapításokkal kapcsolatban kérdezte a tudományos igazságokról, például hogy milyen értelemben lehet kiolvasni a csillagokból a jövőt – és bár a személyes életünkre ez természetesen nem igaz, a világ folyamatait illetően azért adhatnak némi támpontot a csillagászati vizsgálódások és megfigyelések.

A beszélgetés második felében Kováts Kriszta speciális kutatási területéről, a Marsról is kérdezte az MTA kutatóközpontjának tudományos főmunkatársát. Kereszturi szerint az emberiségnek mindenképpen több esélye van túlélni egy számára kedvezőtlen esetleges változást, ha két vagy több bolygón telepszik meg, az ugyanakkor csakis illúzió lehet, hogy a Mars alkalmas lenne a Föld teljes népességének befogadására, nem beszélve számos egyéb körülményről.

Az adás közepén elhangzó dalt, az Orion űrhajó Klubrádió hallgatói számára jól ismert filmzenéjét követően a műsorvezető második vendégét, ifj. Krasznahorkay Attila részecskefizikust, a svájci CERN részecskekutató-központ munkatársát faggatta tudománya jelenlegi állásáról, például arról a kérdésrő is, hogy miért nem találjuk a világegyetem kétharmadát. Krasznahorkay, aki még Debrecenben, szintén ezzel a területtel foglalkozó édesapjával vágott bele a vizsgálódásokba, a CERN felépítéséről és szerepéről is beszélt, és számos tudományos eredményről is beszámolt.

Akit az izgalmas és kifejezetten tanulságos, közérthetően érdekes tudományos ismeretterjesztő beszélgetések részleteire is kíváncsi, az kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást! A most következő vasárnap pedig egy újabb daltörténettel várja önöket Kováts Kriszta: Kern András Gellért szálló című dala után Kelecsényi Kristóf építészettörténésszel, urbanistával, a Klubrádió Utcafront című műsorának állandó szakértőjével, majd Flesch Tamással, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökével beszélgetnek a budapesti és magyarországi turizmusról, valamint a fővárosi hotelekről. (Kiemelt kép: Pixabay)