„Zajlik
Esti gyors

Paks megválasztott polgármestere: Az atomerőmű dolgozói termelik meg azt az iparűzési adót, amit elvesz tőlük a kormány

1/08/2024 23:52

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Több ezer ember érkezik még Paksra, az ő ellátásukat is biztosítania kellene a városnak, ehelyett az alapműködésüktől vesz el rengeteg pénzt, 7 milliárd forintot a kormány azzal a rendelettel, amellyel különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a paksi atomerőmű területét – mondta Heringes Anita, a város megválasztott, októberben hivatalba lépő ellenzéki polgármestere, aki nonszensznek, irreálisnak nevezte a döntést.

2024. augusztus 01. Esti gyors - részlet 2024.08.01. Heringes Anita
06:00
00:00

A gödi példához hasonlóan különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a kormány a paksi atomerőmű területét, ami ezzel Paks városától a Tolna Vármegyei Önkormányzathoz kerül át – ez a szerda esti közlönyből derült ki, a kormányrendeletet a miniszterelnök írta alá. A rendeletben a kormány az „Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel” kihirdetett vészhelyzetre hivatkozva jelöli ki Paks város területén a különleges gazdasági övezetet. Azzal, hogy elveszik Paks városától az iparűzési adót, körülbelül 7 milliárd forintot buknak.

Heringes Anita, Paks leendő (ellenzéki) polgármestere az Esti gyorsban azt mondta: helyes a csaknem 7 milliárd forintos összeg. Szerinte egy városvezetőnek ilyenkor az első 10 percben szabad idegesnek lennie, aztán be kell mennie a hivatalba és a szakemberekkel áttekinteni, hogyan tudják megoldani a helyzetet. Megdöbbenéssel vette észre, hogy a regnáló polgármester nem volt bent csütörtökön. Rendkívüli testületi ülést kezdeményeztek az egyik jelenlegi alpolgármesterrel, erre a városvezető azt reagálta, hogy jövő keddre tudja összehívni, emiatt szintén megdöbbenésének adott hangot, mert újra kell gondolniuk az idei költségvetésüket is.

Hozzátette: ráadásul 1,8 milliárd forint szolidaritási adót fizettek eddig, mert magas (volt) a város adóerőképessége, és ezt valószínűleg akkor is fizetniük kellene, ha elveszik az iparűzési adót, ami viszont már teljesen nonszensz lenne. Nincs még egy olyan város, mint Paks, ahol majdnem 100 százalékos lenne az atomerőmű támogatottsága, sokan a jövőjüket látják a Paks II. beruházásban. A paksi atomerőmű dolgozói termelik meg azt az iparűzési adót, amit elvesznek tőlük, ezt is teljesen irreálisnak tartja. Visszakaphatnák a paksi lakosok ezt a pénzt, hogy az ő városuk jobban működjön – tette hozzá.

A kampányban egyes fideszes képviselőjelöltek „suttogóban” azt terjesztették, hogy ha nem a kormánypártra szavaznak a paksiak, akkor elveszik az iparűzési adót, sőt a megígért támogatást sem fogják megkapni. Mégis kétharmaddal az ő egyesületüknek szavaztak bizalmat – emelte ki Heringes Anita, hozzátéve: azt látták, hogy nagyon sok pénz érkezett, de ez nem látszott a városon, nem voltak olyan beruházások, amelyek érdemben segítették volna a lakosságot.

Az ellenzéki politikus szerint azért haragszik nagyon Paks lakossága – és a dühük ezzel még nagyobb lett –, mert nem készítette fel a városvezetés és a kormányzat a várost a Paks II. beruházás hátterének biztosítására. Úgy fogalmazott: ha az ember végigmegy a főutcán 11 óra körül, akkor azt tapasztalja, hogy 20 emberből 15 idegen nyelven szólal meg. Őket el kell látniuk, a csatornahálózatnak képesnek kell lennie arra, hogy elvigye ennyi plusz lakosnak a vizet, plusz szükségük lenne oktatási és egészségügyi intézmények fejlesztésére, mert több ezer ember fog érkezni, de most az alapműködésüktől vették el a pénzt, nemhogy az érkező emberek helyzetének megoldásától.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI

Esti gyors
2024. augusztus 01., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Rózsa Péter