„Klubrádió
Megbeszéljük...

Parragh László: A gazdaság 80 százaléka működik

5/02/2021 21:26

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

A járvány elfed olyan folyamatokat, amelyekkel foglalkozni kell, mert az elmúltával óriási változások lesznek – mondja az MKIK elnöke.

2021. február 05. Megbeszéljük - részlet 2021. 02.05. Parragh László
17:53
00:00

Orbán Viktor egy gazdasági ívet vázolt föl a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évértékelő rendezvényén, és nem csak a jelenlegi helyzetet értékelte. Ezt mondta Megbeszéljük című műsorunkban Parragh László, a kamara elnöke, aki szerint egyébként a válság nem az egész magyar gazdaságot érintette, hanem csak egyes ágazatokat. A gazdaság 80 százaléka remek állapotban van. A Covid-19 elfed olyan fontos folyamatokat, amelyekkel foglalkozni kellene, ugyanis meg fog változni a világ. Digitalizáció, robotizáció, informatikai forradalom, a beszállítói lánc rövidülése, mind-mind fontos tényező. A német ipar például visszavonul Kínából, és ebben a térségben, mondjuk éppen Magyarországon keres helyet. A hazai gazdaságnak lehetőségei vannak a hadiiparban, az űriparban, az élelmiszer-gazdaságban.

A felsőoktatást eddig nem különösebben támogatta az Orbán-kormány, most viszont talán 1.500 milliárd forintot tesz bele. Ezzel párhuzamosan az iparkamarának beleszólása lesz, hogy hol, mit oktassanak – vetette föl Bolgár György műsorvezető. Parragh László erre azt válaszolta, hogy egy akkreditációs bizottság dönt a szakok indításáról, ennek egyik tagja a kamara. De fontos, hogy a gazdaság és az oktatás közeledjen egymáshoz. A felsőoktatás átalakítása zajlik, ami lehetővé teszi, hogy a gazdaság képviselői ott legyenek az oktatásban, egyébként már a középiskolák szintjén is.

Hasonló okokból teszik át a hangsúlyt az alapkutatásokról az alkalmazott kutatásokra. A kamara elnöke szerint Magyarországon rengeteg alapkutatási eredmény született, de ezek külföldre kerültek, ott hasznosultak a gazdaságban.

Mint egy érdekképviselet vezetőjét, Parragh Lászlót arról is kérdezte a műsorvezető, hogy a kormány vajon miért adósítja el az országot, minden bizonnyal hosszú időre. A másik oldalon pedig a vállalkozások állami segítséget kérnek, támogatást a fennmaradásukhoz  – válaszolta az MKIK elnöke. Mindennek ára van – tette hozzá.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

Megbeszéljük
2021.02.05. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György