„Zajlik
Reggeli gyors

Patrióták Európáért avagy: a Habsburg-birodalom visszavág

12/07/2024 07:18

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Orbán szövetsége vakhitből táplálkozó pusztító erővé válhat – írja a Politico.

2024. július 12. Reggeli gyors, részlet (2024.07.12.) Kárpáti János jegyzete
04:49
00:00

Orbán Viktor találkozója Donald Trumppal valószínűleg még inkább szembe állítja az uniós vezetőket a magyar kormányfővel – írja az EurActiv. EU-diplomaták arról tájékoztatták a brüsszeli hírportált, hogy Orbán nem adott előzetes tájékoztatást hivatali partnereinek a volt amerikai elnökkel, a republikánusok várható elnökjelöltjével tervezett megbeszéléséről. Annak nyomán, hogy az Európai Unió soros elnökségét ellátó Magyarország miniszterelnöke bármiféle közös felhatalmazás, illetve egyeztetés nélkül megbeszéléseket folytatott Kijevben, majd Moszkvában és Pekingben az általa békemissziónak nevezett körút keretében, a tagállamok nagykövetei kemény hangú bírálatot fogalmaztak meg, de egyelőre nem tudtak előállni olyan elképzeléssel, amely megfelelő módon kezelné ezt a helyzetet – emlékeztet az EurActiv.

A Reuters viszont beszámol egy konkrétnak mondható, bár nem igazán kőkemény ellenlépésről. Eszerint Jessika Roswall, a svéd kormány EU-ügyekben illetékes minisztere azt közölte a hírügynökséggel, hogy az ártalmas magyar magatartás következményekkel kell, hogy járjon, és ezért Svédország, Finnország, a három balti állam, vagyis Észtország, Lettország és Litvánia, valamint Lengyelország nem hajlandó miniszteri – tehát politikai - szinten részt venni a magyar soros elnökség által szervezett júliusi informális tanácskozásokon. Az ilyen találkozókra csupán közhivatalnokokat fognak küldeni. A Reuters tudomása szerint ehhez hasonló lépéseket fontolgatnak további uniós tagállamok.

A Habsburg-birodalom visszavág címmel ír a Politico arról, hogy Orbán Viktor volt a fő kezdeményezője a Patrióták Európáért elnevezésű európai parlamenti frakció létrehozásának, hiszen annak magvát magyar-osztrák-cseh pártközi összefogás jelentette. Az elnevezés az amerikai portál szerint tankönyvi példája az önellentmondásnak, hiszen ezek a patrióták sok mindenért kiállnak, csak éppen Európáért nem. A Politico szerint bár a csoport legnagyobb delegációját 30 EP-képviselővel a francia Nemzeti Tömörülés adja, a K.u.K.-jelleg tovább erősödhet, ha meg tudják nyerni maguknak a szóba jöhető szlovén és szlovák pártot is.

Patrióták
 
Patrióták Európáért:
Andrej Babis, Orbán Viktor, Herbert Kickl
 (Facebook) 
 

A cikk meglepőnek tartja, hogy a patrióták csoportjába sikerült összeterelni olyan politikusokat, akiket eddig csak a kölcsönös bizalmatlanság jellemzett. Példaként hozza fel, hogy az Osztrák Szabadságpárt évtizedeken át követelt kárpótlást a csehektől azért, mert a második világháború után osztrákokat fosztottak meg javaiktól, és űzték el őket az országból. Az eredményes öszeboronálást kifejezetten Orbán Viktornak tulajdonítja, mondván, a térség populistái az ő személyében látják megvalósíthatónak a győztes receptet. A Politico a nemrég gyilkossági kísérletet túlélt Robert Ficónál határozottan látni véli a kimaradástól való félelem jelenségét. A szlovák miniszterelnök gratulált és csodálatát fejezte ki Orbánnak a kijevi és moszkvai út kapcsán. Mint hozzátette, ha egészségi állapota engedte volna, ő maga is örömmel csatlakozott volna hozzá.

A portál „valószínűtlen ágytársaknak” nevezi Orbánt és Ficót. Arra emlékeztet, hogy a szlovák etnikum fölötti nyolcszáz éves magyar dominancia bonyolulttá tette a viszonyt, valamint hangsúlyozza azt is, hogy a két politikus a spektrum ellentétes oldaláról jön: Orbán jobbról, Fico pedig balról.

A magát patriótának nevező frakció pártjait – a Politico szóhasználata szerint Orbán Habsburg-koalícióját – az Európai Unióval szembeni bizalmatlanságon és az Oroszország iránti lelkesedésen túl az is egybeköti, hogy ellenzik, civilizációk közötti harc terepének tekintik a muzulmán világból történő bevándorlást. 

Az amerikai portál kiemeli, hogy ezek a patrióták hatalmon vannak Magyarországon, és vezetik a közvélemény-kutatások népszerűségi listáját a választásokra készülő Cseh Köztársaságban, illetve Ausztriában. Orbán szövetsége tehát vakhitből táplálkozó pusztító erővé válhat mind a térségben, mind magában az EU-ban. A frakció létrejötte már most biztosítja Orbánnak azt az összeurópai platformot, amelyre azóta áhítozott, hogy kénytelen volt távozni az Európai Parlament legnagyobb politikai csoportjából, a jobbközép néppárti frakcióból.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.07.12., hétfő 6:00
Riporter: Kárpáti János