„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Petrik Andrea és Buday Péter az Ötösben

29/05/2021 08:05

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János Buday Péter séffel folytatta a múlt héten elkezdett beszélgetését, valamint Petrik Andrea színművésszel készített interjút.

2021. május 28. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2021. május 28., péntek 10:00)
94:52
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Buday Péter az előző adásban mesélt saját karrierjéről, arról, hogy neki mi az erőssége a konyhában, és arról, hogyan születik egy íz. Most innen folytatták, és megvitatták többek között, hogy miért jelent mindenhol komoly feladatot a megfelelő közétkeztetés kialakítása. A séf elmondta, az ízlés természetesen egyénenként eltérő, de nagyban meghatározza, hogy gyerekkorunkban mit ettünk. Ha valaki otthon jó koszton volt, akkor egész életében vágyni fog a tartalmas, hazai ízekre, azonban, ha menza ebédeken nőtt fel, akkor könnyebben fogja elfogadni az egyszerűbb, esetleg műanyag ízeket.

Buday Péter elmondta, a fő gond, hogy a hazai közétkeztetésben még mindig 40-50 évvel ezelőtti szabályok vannak érvényben, mint például, hogy a gyerekek az óvodában kapjanak 3 dl levest. Pedig, hangsúlyozta, a másfél deci is elég lenne, ha az megfelelően sűrű, és tápanyagban gazdag. És ugyanez a helyzet a só/cukor kvótával is. Számokhoz ragaszkodunk, holott, ha megfelelő ízű az étel, akkor egyikből sem kap túl sokat a gyerek.

A séf elmondta, a cél az lenne, hogy a gyerekek minél korábban megtanulják, hogy milyen a jó étel, és miért fontos megfelelő módon táplálkozni. Ebben nagy szerepe van az oktatásnak, hogy a kicsik egy idő után ne érezzék kényszernek, sőt örüljenek a főzeléknek.

Ennek kapcsán beszélgettek a menzareformról, amelyben itthon nagy szerepet vállat Buday Péter. A műsorban személyes iskolákban tett látogatásairól is mesélt.

A folytatásban Petrik Andreával beszélgetett Gálvölgyi János. A színművész az adásban mondta el először, hogy ismét kisbabát vár. A vallomásra akkor került sor, mikor Gálvölgyi János a szeptemberi évadkezdésről faggatta, amely a várandóssága miatt számára kicsit később kezdődik.

Petrik Andreának már van egy kisfia, és elmondta, az anyaság sok mindenben megváltoztatta a hozzáállását. Ennek kapcsán került szóba a színpadi meztelenség, amely fontos kérdés a színésznő életében. Petrik Andrea ebből írta szakdolgozatát is, sőt első szerepében meg is kellett válnia ruháitól. Nem tartja ördögtől valónak, ha le kell vetkőznie a színpadon, de csak akkor, ha annak tényleg dramaturgiai szerepe van az előadásban. Az első alkalommal leginkább a családja reakciójától tartott, hiszen, ahogy mondta, nincsenek színészek a felmenői között. Végül is reményeinek megfelelően elfogadóak voltak.

Petrik Andrea mesélt a kezdetekről is, hiszen nem csak szakmailag, földrajzilag is távolról érkezett a budapesti színházi világba. Temerinben született. Egy magyarországi nyári táborban ismerkedett meg Kovács Lehellel, későbbi színész kollégájával, aki akkor egy dráma tagozatos gimnáziumba járt, így kapott kedvet ő is a felvételihez. Onnan pedig már egyenes út vezetett a főiskolára.

A színművész elmondta, szakmailag nagyon nagy hatással volt rá Marton László, akinek az osztályába járt, és aki elvitte őket Londonba egy hónapra a főiskola alatt. Hozzátette, bár nagy kaland volt az utazás, az osztálytársaival inkább a város felfedezésére koncentráltak, az oktatás nem volt annyira hangsúlyos.

Petrik Andrea elmondta, amióta a pályán van sokféle műfajt sikerült kipróbálnia, és ez a terve a jövőre nézve is, hogy minél több színházi műfajban bizonyíthasson.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Ötös – Gálvölgyi Jánossal
2021. május 28. péntek 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes