„Klubrádió
Reggeli gyors

Rejtélyes parkolási szoftver: éves szinten milliárdok folynak el Budapesten

19/06/2020 14:11

| Szerző: Klubrádió

A budapesti parkolás rendszerének része egy szoftver, amelyet egy jól beágyazott, titokzatos magáncég ad el, kerületenként akár tízszeres árkülönbséggel – mondta Ács Dániel, a 444 újságírója, a téma szakértője. A szoftver ráadásul személyes adatokat is kezel. Átláthatóbb, összehasonlíthatóbb rendszerrel fővárosi szinten milliárdokat lehetne spórolni.

2020. június 19. Reggeli gyors / részlet, Ács Dániel, 444 (20.06.19.)
12:33
00:00

Ács Dániel, a 444 újságírója, aki alaposan utánajárt a sötét budapesti parkolási ügyeknek, most egy titokzatos fővárosi parkolási szoftverről és annak működtetőiről írt. Műsorunkban először mégsem erről, hanem arról kérdeztük, hogy Karácsony Gergely főpolgármester sávosan dráguló parkolást vezetne be. Szerinte a parkolás átalakítását azzal szembenézve kellene elkezdeni, hogy elfogyott a hely Budapesten, egyszerűen sokkal több autó van, mint parkolóhely. A kerületek is több lakossági engedélyt adnak ki, mint ahány hely van, és akkor még nem beszéltünk azokról, akik bejönnek egy kerületbe. Szerinte radikális lépésekre van szükség, lehet kezdeni a sávos rendszerrel, de utána a többi között meg kellene emelni a lakossági engedélyek kiadásának díját, nem lehetne kiadni több autóra engedélyt, és akinek van parkolóhelye a háza alatt, attól lehet, hogy el kellene vonni a lakossági engedélyt. Valamit kezdeni kell azzal, hogy ez a város most arról szól, hogy autók keringenek, parkolóhelyet vadászva, és dugót, zajt, környezetszennyezést, idegbetegséget okoznak. 

Az említett parkolási szoftverre rátérve Ács Dániel azt mondta: úgy találták ki ezt a rendszert, hogy leszívja a pénzeket, legalizálva van. A budapesti parkolás ezen informatikai része átláthatatlan, és az ehhez tartozó szoftver az adatainkat is kezeli, be van kötve a Belügyminisztérium nyilvántartásához. Magáncégről van szó, amelynek honlapjáról nem lehet megtudni semmit, évtizedek óta a legtöbb kerületben rejtve működik. Beszélt az újbudaiakkal, józsefvárosiakkal, több kerületben nem is tudták, hogy ez a szoftver kezeli a parkolási rendszerüket – tette hozzá.

 Sok szintjük van a parkolási ügyeknek (kép: Pexels.com) 
 
 


Néhány cégnek évtizedek óta monopóliuma van, ők férhetnek hozzá a BM adataihoz. Ha monopólium jön létre, akkor az árazás már problematikus – jegyezte meg. És hiába jár le a szerződés, ha parkolási ügyek elhúzódnak hónapokra, évekre, akkor az ő szoftverük nélkül lehetetlen lesz behajtani a(z esetenként milliárdos) kintlévőségeket, amelyeket nem engedhet el. Tehát kénytelenek velük újra szerződni az önkormányzatok, és onnantól kezdve a cég diktálhatja az árazást – mondta az újságíró. Egy kerületben ezt úgy kell elképzelni, hogy van egy nagy parkolási szerződés, tele alvállalkozókkal, és ebben a láncban bújik meg a Sessionbase nevű cég. Újbudán utánanéztek a szoftvernek, és kiderült, hogy a nagy szerződésben üzleti titok, mennyit kap a cég.

Elképesztő árkülönbségek vannak, a Sessionbase a 444-nek arra hivatkozott, hogy azért 10-szerese a XII. kerületben az ár, mint az I.-ben, mert előbbivel kötött szerződésben egy csomó minden más is benne van, és arra nem lehet kívülről látni, mert üzleti titok. Ferencvárosban viszont megnézték, hogy a korábbi vezetésnél 5-ről 8 millióra ugrott fel az ár, aztán, amikor úgy nézett ki, hogy megszabadulnak a cégtől, hirtelen harmadáért is vállalta ugyanazt. Átláthatóbb, összehasonlíthatóbb rendszerrel fővárosi szinten milliárdokat lehetne spórolni.

Szerinte az lenne a jó megoldás, hogy a főváros vagy kerületek összedobnának pénzt, fejlesztenének egy szoftvert – nem licencdíjjal, lejáró szerződéssel, hanem megkapnák a programot –, mindenki egységesen használhatná, átlátható lenne és nem egy titokzatos magáncég kezelné a személyes adatokat.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors
2020. június 19., péntek 08.10
riporter: Pálinkás-Szüts Róbert