„Klubrádió
Reggeli gyors

Rendkívül durva influenzajárványnak nézhetünk elébe

8/11/2021 15:17

| Szerző: Klubrádió

„Hétről hétre egyre több a koronavírusos gyerek” – mondta az RTL Klub Híradójának Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke. Úgy tűnik, hogy míg korábban a gyerekek szinte észrevétlenül vészelték át a fertőzést, most jóval többen jelentkeznek tünetekkel. Torokfájás, gyengeség, és gyomorrontásos tünetekkel is visznek gyerekeket a Bethesda Gyermekkórházba, de a főigazgató szerint súlyos esettel még nem találkoztak. A Reggeli gyors vendége Póta György házi gyermekorvos volt.

2021. november 08. Reggeli gyors - részlet 21.11.08. Póta György
08:07
00:00

A Covidos gyerekek számának növekedésének az a magyarázata, hogy ez a delta-variáns, ami a nagyon gyorsan emelkedő negyedik hullámot kiváltja, valóban az oltatlanok betegsége. Ebből következik, hogy – miután a a 12-18 évesek oltottsága a Nyugat-Európai szinthez képest is jóval alacsonyabb, illetve a 12 év alattiaknál pedig még nem használható a védőoltás – míg az előző hullám inkább a felnőtt korosztályt érintette, addig a felnőttek nagyobb átoltottsági szintje miatt most százalékosan áttevődött a megbetegedés a gyerekekre. Azért az jó hír, hogy a gyerekek nagy számban tünetmentesen vagy enyhe lefolyással vészelik át ezt a betegséget. El lehet képzelni, hogy ha ugrásszerűen nőtt a kórházi esetek száma, akkor a ténylegesen fertőzött gyerekek száma milyen mértékben növekedhetett. Szerencsére ebben a korosztályban a lélegeztetőgépre került betegek száma, illetve a halálesetek száma még mindig elhanyagolhatóan alacsony, ami reméljük, hogy továbbra is így marad – mondta a szakember.

Koronavírus - Oltás BékéscsabánFotó: MTI/Rosta Tibor
 

A gyermekorvos leszögezte, hogy influenzajárvány még nincs, de az – eddig az ősz második felében, a tél elején jellemző –  felsőlégúti vírusok járványa jóval előbb – már szeptember elején, még a jó időben – jelentkezett.

Szakemberek úgy tartják, hogy ha ez a tendencia megmarad, akkor az influenza is korábban érkezik. Hogy miért lett jóval több megbetegedés, mint a Covid előtti években, annak az lehet a magyarázata, hogy a tavalyi évben a járványügyi intézkedések betartása miatt ezek a szokásos vírusok (az influenzát is ideértve) gyakorlatilag eltűntek, ami emberemlékezet óta nem fordult elő. Ez a kimaradt immunitásszerzés sajnos olyan mértékben felnöveli ezeknek a vírusoknak a fertőző képességét, hogy könnyen lehet, hogy rendkívül durva influenzajárványnak nézünk elébe – vázolta a lehetséges jövőt Póta György gyermekorvos.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Póta Györggyel
2021.11.08., hétfő 7:35
Riporter: Szénási Sándor