„Támogassa
Esti gyors

Sóskúti akkuügy: a civil aktivista szerint bűzlik a dolog, színjáték volt a közmeghallgatás

30/01/2024 22:07

| Szerző: Klubrádió

Mészáros József civil aktivista a botrányba fulladt sóskúti akkuügyi közmeghallgatásról azt mondta: a helyszínen lévőkkel beszélgetve arra jutottak, hogy bűzlik ez az egész helyzet, mintha megrendezett színjáték lett volna. Hozzátette: Mi Hazánk-os, egyenruhás emberek jelentek meg, akik elkezdték inzultálni az országgyűlési képviselőt, a polgármestert és a cég vezetőjét, és mindhárman kimenekültek a teremből.

2024. január 30. Esti gyors - részlet 2024.01.30. Mészáros József
06:27
00:00

Amint arról mi is beszámoltunk, heves indulatokat váltott ki a sóskúti akkumulátor-feldolgozó üzem ügye, a polgármesternek végül rendőrautóval kellett távoznia. A helyszínről Mészáros József civil aktivistát kérdeztük az Esti gyorsban, aki elmondta: botrányba fulladt az egész rendezvény. Egyébként is felkészületlenül várták a hallgatóságot, száz szék elhelyezése egy hatalmas teremben kicsit nevetségesnek tűnt.

Kiemelte, a többi aktivistával beszélgetve arra jutottak, hogy bűzlik ez az egész helyzet, mintha egy megrendezett színjáték lett volna. Azt mondta: Mi Hazánk-os, egyenruhás emberek jelentek meg, akik elkezdték inzultálni az országgyűlési képviselőt, a polgármestert és a beruházó cég vezetőjét, és mindhárman kimenekültek a teremből.

Műsorvezetőnk megkérdezte: ezalatt azt érti, hogy szerinte a polgármester Mi Hazánk-os emberekkel fogott össze, hogy zavarják meg a rendezvényt és ne kelljen megtartani? Amire Mészáros József egyetértően válaszolt, azt mondta, többekkel beszélgetve itt a tömegben ezt gyanítják. Furcsának tartják, hogy egy polgármester nem mer kiállni a lakosság elé, lett volna vele mit megbeszélni. Mindenki békésen készült erre a napra, arra törekedtek, hogy minél jobban át tudják rágni ezt a beruházást és megoldást tudjanak találni a gyár további sorsára – tette hozzá.

Nem tagadta, nemtetszést váltott ki benne a gyár odavitele, túl későn kezdték el az erről szóló kommunikációt, így politikai árkok alakultak ki a településen, holott inkább össze kellett volna fogniuk. Belesodródott Tárnok és Érd is az ügybe; az ipari zóna Sóskút mellett lenne, de ingatlanok legközelebb Tárnokon vannak – ismertette.

Arra a kérdésre, hogy elkezdődött-e már a munka, azt mondta: „gyakorlatilag igen”. Megismételte: sokkal hamarabb kellett volna tájékoztatni a lakosságot és meg kellett volna hallgatni orvosok és más szakértők hangját is, akik ellenzik a beruházást. Nem akarják, hogy a településükön kezdetben 10, majd később 50 ezer tonna akkumulátorgyártásból származó hulladékot dolgozzanak fel. Ráadásul le is írja a cég, hogy ez kísérleti program (bár szerintük minden rendben van vele), az aktivista attól is tart, hogy akár megjelenhet valamilyen betegség emiatt.

Közölte, később a rendőrségen bejelentett, békés, fáklyás felvonulást tartottak a közmeghallgatás helyszínétől az önkormányzat épületéhez. Várják a fejleményeket, a kedden történteket megfutamodásnak és politikai színjátéknak tartják a polgármester részéről. Hozzátette, szerdán Tárnok polgármestere hívott össze közmeghallgatást, amelyre ugyanúgy meghívták a gyár képviselőjét, az országgyűlési képviselőt és az érintett polgármestereket, meglátják, ki jön el. „Folytatása következik” – mondta a civil aktivista.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Gulyáságyú Média videója / Facebook

Esti gyors
2024. január 30., kedd 18:30
Műsorvezető: Kárpáti Iván