„Ki
Reggeli gyors

Spirk József: Ilyen súlyos felszólítással még nem találkoztunk

19/07/2024 13:29

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Rogán kabinetfőnöke miközben a 24.hu-val pereskedett, maga szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy ő lakik azon a címen, ahova Schadl György bizalmasa legalább egy autót leszállított. Ilyen súlyos felszólítással még nem találkoztunk – mondta Spirk József, a lap újságírója arról, hogy a most zárult eljárás elején a bíróság eltávolíttatta a villáról készült fotókat a cikkekből.

2024. július 19. Reggeli gyors - részlet l Spirk József 2024.07.19.
07:52
00:00
Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám miközben a 24.hu-val pereskedett, amiért oknyomozó cikkekben megmutatták az otthonát, az eljárások során maga szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy ő lakik az érintett címen, ahova a Schadl-Völner-ügy negyedrendű vádlottja, a végrehajtói kar volt elnökének bizalmasa szállított le legalább egy autót – számolt be a lap a kapcsolódó eljárások lezárultával. 

Két éve a 24.hu nyomozta ki, hogy Nagy Ádám – aki nemcsak Rogán mellett dolgozik, állami cégekben is kapott szerepet, komoly kulcspozíciói lehetnek – egy nagy értékű XII. kerületi villában él. A családja kezdetben nem volt anyagilag nagyon eleresztve, néhány év politikai karrier után azonban már egy több emeletes, úszómedencés mártonhegyi ingatlan is bekerült a kabinetfőnök családjának portfóliójába – mondta Spirk József, a 24.hu újságírója a Reggeli gyorsban.

A tény, hogy a címen Nagy Ádám lakik egy olyan szál miatt is érdekes, amely bár a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagában szerepelt, a vádiratba végül nem került be.

M. V., Schadl György bizalmasa, aki mindenféle ügyes-bajos dolgot intézett, naplót vezetett, amiből kiderült, feladatai közé tartozott például a készpénz szállítása, autóügyek bonyolítása és a pénzváltás is. Bejegyzéseit és a telefonján megtalálható szöveges üzeneteket részletesen vizsgálták a nyomozók.

Ezekből derült ki, hogy 2021 áprilisában M. V.-nek Nagy Ádámot kellett felhívnia és elvinnie hozzá egy autót – azt, hogy itt Rogán kabinetfőnökéről van szó onnan lehet tudni, hogy Schadl bizalmasa feljegyezte a címet is – a mártonhegyi luxusingatlanét.

Egy másik bejegyzés szerint az év októberében egy autókereskedésből kellett elvinnie egy Mini Cabriót Nagy Ádámnak, a kesztyűtartóban 1 120 000 forinttal. Ennél a feljegyzésnél viszont nem szerepel cím, vagy egyéb olyan információ, ami alapján egyértelműen azonosítható lenne, hogy a kabinetfőnökról van-e szó.

Az elmúlt hónapokban a Schadl-Völner-ügyről többek között a Magyar Péter-féle hangfelvételen hallhattunk – amelyen ugyebár többek között az szerepel, Rogán emberei kihúzatták magukat a vádiratból. Fürcht Pál, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a hangfelvétel vizsgálatáról szóló sajtótájékoztatón Nagy Ádámmal kapcsolatban azt mondta: "Az, hogy valakinek kapcsolata van egy vádlottal, az bűncselekmény gyanúját nem jelenti." Mint ahogy az sem, hogyha „valaki autókereskedőkkel jóban van, és segít egy autót megszerezni” – emlékeztet a 24.hu.

Spirk József az adásban mesélt arról, hogy korábban példátlan szintű felszólítás érkezett az eljárások indulásakor a laphoz, hogy azonnal szakítsák meg a bűncselekményt azzal, hogy eltávolítják a mártonhegyi villáról készült fotókat a cikkekből. A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.
A 24.hu teljes cikkét pedig itt találják.

Reggeli gyors/interjú Spirk Józseffel
2024. július 19., péntek 7:42
Riporter: Pálinkás Szücs Róbert