„Klubrádió
Reggeli gyors

Stummer: Kósának jobbulást kívánunk, szüksége van rá az ellenzéknek

10/11/2021 13:57

| Szerző: Klubrádió/szg

Kósa Lajos elismerte, hogy a Belügyminisztérium vásárolt Pegasus kémszoftvert, ami után Stummer János, a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke a gyártó céghez fordult. A jobbikos politikus azt mondta: „Kósa Lajosnak jobbulást, mielőbbi gyógyulást kívánunk, reméljük, hogy minél hamarabb felépül, mert a magyar ellenzéknek szüksége van rá”. Ugyanis a kormány négy hónapig, Kósa nyilatkozatáig csak ködösített a megfigyelési ügyben.

2021. november 10. Reggeli gyors - részlet 21.11.10. Stummer János
06:52
00:00

Kósa Lajos „vallomást tett” a Pegasus-ügyben; mennyiben segíti ez a felderítő munkát, és merre lehet folytatni – erről kérdeztük Stummer Jánost, a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának jobbikos elnökét.

Aki azzal kezdte: „Kósa Lajosnak jobbulást, mielőbbi gyógyulást kívánunk, reméljük, hogy minél hamarabb felépül, mert a magyar ellenzéknek szüksége van rá”. Ugyanis a kormányzati kommunikáció az elmúlt négy hónapban semmit nem mondott a Pegasus-botrányról, nem erősítette meg és nem cáfolták a sajtóban megjelent értesüléseket. Pintér Sándor ment a legtovább, amikor azt mondta, hogy már a kérdés is nemzetbiztonsági aggályokat vet fel.

Ekkor jött Kósa nyilatkozata a semmiből, amellyel az első fontos kérdésre választ adott :igen, megvásárolta ezt a szoftvert a kormány. A második fontos kérdés, hogy kiket, mikor, milyen felhatalmazással figyeltek meg politikai alapon. Ha már hibába futott bele a fideszes kommunikácoós gépezet, akkor erre kell megtalálniuk a választ. Amelyet két oldalról kereshetnek, az egyik a magyar állam, amely láthatóan semmit nem akar közölni, a másik pedig a szerződő partner.

Ezért írt levelet Stummer az izraeli cégnek, a kémszoftvert gyártó NSO-nak. Megkérdezte tőlük, mit jelent náluk a visszaélésszerű használat, hogyan detektálják, milyen belső eljárás indul el visszaélés esetén, és egyáltalán, fontolgatják-e a szerződésbontást a magyar partnerrel. Műsorvezetőnk megjegyezte, hogy ha szerződést is bontanának, akkor se valószínű, hogy információt adnának kifelé.

A jobbikos politikus ezzel egyetértve azt mondta: az a lényeg, hogy Magyarországon többé ne fordulhasson elő olyan, ami a gyanú szerint megtörtént az elmúlt években, hogy a politikai véleménye miatt bárkit (akár újságírót, politikust) megfigyeljenek, és ezért kell dolgozniuk. Egyébként szerinte nem okozhatott különösebb meglepetést a polgároknak, hogy ilyen ügy nyilvánosságra került, mert lehetett sejteni, hogy a 2010 óta regnáló hatalom minden erőt és eszközt bevet ahhoz, hogy a saját pozícióját fenn tudja tartani.

Arról is beszélt, hogy ez hangsúlyozottan nem csak magyar ügy, globális probléma, a szoftvert pedig országonként eltérően használták.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Reggeli gyors
2021.11.10., szerda 8:45
Műsorvezető: Para-Kovács Imre